A la quarta anirà la vençuda? Aconseguirà l’OCA convertir-se en la revetlla popular de referència que la ciutat necessita per Cap d’Any? No serà pas per manca de tenacitat dels seus promotors, una associació cultural que des del voluntariat més absolut porta des de 2011 treballant contra vent i marea per acabar amb aquesta mancança a la ciutat. Una missió en la qual s’han topat amb força obstacles. Sembla, però, que per donar el salt al 2015 han trobat la complicitat de l’Ajuntament. L’OCA se celebrarà enguany en col·laboració amb el consistori en una gran carpa a la plaça de Santa Anna. De nou tornarà a ser una festa popular, gratuïta, per a tots els públics, sense ànim de lucre i amb preus econòmics a les barres, els beneficis de les quals es destinaran exclusivament a l’organització de la següent edició.
L’OCA (Operació Cap d’Any, que pren com a símbol la carrossa de l’oca de la Cavalcada dels Reis Mataró) va celebrar la seva primera edició el Cap d’any de 2010-2011 a la Gàbia, la pista esportiva del Centre Catòlic. Al següent any, va repetir emplaçament. La proposta va demostrar ser un èxit de convocatòria, ja que milers de persones s’hi van reunir sense cap incident remarcable. Però les mancances que té Mataró a l’hora d’oferir espais públics per a esdeveniments com ara revetlles populars es va acabar fent evident. L’edició 2012-2013 es va haver de suspendre a darrera hora, ja que l’Ajuntament i els organitzadors no van arribar a acords per resoldre els problemes que tenia la Gàbia per adaptar-se a la normativa existent. La desgràcia, unes setmanes abans, del Madrid Arena va fer que l’excés de zel s’imposés a tot arreu en aquest àmbit. L’any passat, l’alternativa va ser el local dels Capgrossos, entitat que juntament amb Sala Cabanyes manté estrets vincles amb l’associació promotora de l’OCA. La festa va anar força bé, però els promotors ja van dir que el recinte no els semblava el més adequat, i van reclamar de nou la col·laboració de l’Ajuntament.
Aquesta col·laboració ha arribat definitivament per a l’edició d’enguany, que forma part dels actes oficials de Nadal a la ciutat. La solució que s’ha trobat és celebrar la revetlla a la plaça de Santa Anna. S’emprarà una carpa de grans dimensions, oberta pels costats però suficient com per arreserar-se del fred i de les inclemències meteorològiques sense que això impliqui una limitació d’aforament. La carpa és en bona part la mateixa que l’Ajuntament té instal·lada a la plaça per a les diferents activitats nadalenques. La revetlla començarà a les 00.30h i durant sis hores hi haurà música ballable adreçada a tots els públics: més familiar al principi i més discotequero a mesura que avanci la nit. El col·lectiu de discjoquèis mataroní The Fool Monkeys seran els encarregats de la selecció musical.
Barra a preus populars
La festa comptarà amb servei de barra a preus populars. Tot el que s’ingressi es destinarà a cobrir les despeses del sarau i assegurar-ne les futures edicions. L’associació farà públic el balanç econòmic de la revetlla dies després de la seva celebració. Els organitzadors, per tant, reclamen que la gent consumeixi a les barres, ja que aquesta és l’única via de finançament que tenen. Alhora, des de l’Oca de Mataró i l’Ajuntament es fa una crida al civisme i al consum responsable per tal d’evitar les molèsties al veïnat i assegurar que la nova ubicació d’aquesta festa de ciutat pugui perdurar en el temps. La festa mou uns 70 voluntaris que s’encarreguen dels diferents elements organitzatius.
El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, va destacar en la presentació de la festa l'esperit de col·laboració entre les entitats i l'Ajuntament com a via per promoure iniciatives com aquesta revetlla, malgrat les "dificultats que imposa la reglamentació". Per part de l’OCA, el portaveu Cugat Comas va assegurar que aquesta edició és “una gran oportunitat” per consolidar la revetlla popular de cap d’any a la ciutat.