-

ACN

'La rosa del Maresme no es panseix d'un dia per l'altre'

Només un 15% de les roses de Sant Jordi es produeix a Catalunya; la resta és d'importació

Dos mesos abans de Sant Jordi, els floricultors del Maresme engeguen setmanes de feina intensa a l'hivernacle. Com cada any, a aproximadament un 15% de les roses que es vendran són autòctones, mentre que tota la resta és d'importació. Un dels productors més importants de la comarca, Salvador Floriach, explica les virtuts de la rosa catalana. "No es panseix d'un dia per l'altre. Ben cuidada aguanta com a mínim una setmana". A banda del clima i el tipus de cultiu, la filosofia 'quilòmetre zero' és fonamental: "Les que venen de fora no sabem el temps que han estat en càmera i quan arriba a casa en un dia ha pansit el cap". Roses Floriach produeix 1,8 milions de roses cada any, 500.000 són per Sant Jordi.

La temporada de poda de la rosa de Sant Jordi comença entre finals de gener i mitjans de febrer, depenent del tipus de varietat. El període de cultiu s'allarga entre sis i vuit setmanes i només una setmana abans del 23 d'abril comença una selectiva recol·lecta als hivernacles de la costa del Maresme. A la rosa no li pot faltar mai aigua, ha d'estar ben hidratada, explica un dels majors productors de la comarca, Salvador Floriach de Roses Floriach. Abans de preparar-la per a la venda, les flors passen un segon procés de selecció. Es classifiquen segons la mida i es classifiquen en poms, una feina mecanitzada que supervisen els mateixos floricultors.

"Quan la classifiquem la guardem a la càmera perquè si està dos o tres dies en càmera de fred després dura més. La rosa està més hidratada", explica Floriach. Però no s'ha d'abusar, adverteix: "Si ens passem de més d'una setmana o deu dies de càmera, el producte perd vida", detalla. És per això que els floricultors del Maresme defensen la rosa catalana per davant de qualsevol altra d'importació que, segurament, arribarà amb un preu molt inferior i que suposa una important competència per als productors locals: La que ve de fora no sabem el temps que porta a la càmera", diu.

Segons Floriach si una rosa es panseix l'endemà de Sant Jordi és perquè té massa temps de càmera i, per tant, no ha estat cultivada a Catalunya: "Si té l'aigua que necessita no hauria de pansir el cap abans d'una setmana", assegura. Per evitar això, diu, la rosa no pot estar més de dues hores sense aigua: "Si ens passem tot el dia per la Rambla amb la rosa amunt i avall..."

La mida i la climatologia
A banda del cultiu, però, també influeix a la seva supervivència la mida de la pròpia flor. Com més gran sigui serà també més maca i aguantarà més, explica, però això també suposa que tindrà un tronc més llarg i gruixut i requerirà de més atencions perquè duri. Si la tija és més curta serà, diu, més fàcil mantenir-la. La climatologia és el tercer factor que influeix en la qualitat de la rosa i també el que menys es pot controlar. Per aquest any, però, les expectatives són molt bones: "Ha fet un hivern bastant bo: no ha fet massa fred i hi ha hagut poca humitat. La rosa serà molt bona", assegura Salvador Floriach.