Quan queden sis setmanes per a la celebració de la Setmana Santa mataronina, una de les més populars i participades de Catalunya, comencen a perfilar-se els actes i les novetats d’aquesta edició. La festivitat d’enguany presentarà diversos trets destacats, com ara la recuperació d’una antiga confraria pràcticament inactiva en els darrers anys, o la celebració d’una processó completament en silenci, que representarà un retorn a l’essència de la tradició processional catalana.
“A diferència d’altres llocs de Catalunya, en els darrers anys a Mataró hem notat com els elements tradicionals catalans estan agafant molta força”, explica Jordi Merino, membre de la Coordinadora de Setmana Santa. A Mataró, com en altres punts de Catalunya, les processons es van recuperar a la dècada dels 80 després de molts anys en decadència, gràcies a la força de les entitats d’origen andalús radicades a la ciutat. Processons realitzades amb els trets característics d’aquelles terres –chicotás, saetas, bandes de música-, força allunyats de l’austeritat i la sobrietat que caracteritzaven les processons de les confraries catalanes.
Tot i que les entitats d’origen andalús segueixen sent el motor de la setmana santa mataronina, la recuperació de la tradició catalana es manifesta en diversos àmbits. Merino explica que la congregació dels Dolors, fundada l’any 1693, ha vist com enguany s’hi sumaven 13 nous congregats. “Havia estat una congregació molt potent a Mataró fins abans de la Guerra Civil, però després va anar desapareixent paulatinament i fins aquest any tan sols hi quedaven dues persones”, explica Merino. L’objectiu serà treure la imatge dels Dolors per Dijous Sant i “fer una processó com la de fa 150 anys”, afirma Merino.
Processó en silenci
Una altra novetat és la suma d’esforços de tres confraries típiques de Mataró com són la Coronació d’Espines, la Verònica i Nostre Senyor de l’Hort, de cara a fer una processó de Dijous Sant completament en silenci, en busca de la sobrietat típica de la processó mataronina i catalana. A més, des de la parròquia de Santa Anna es treballa per tornar a a fer la processó del Camí de l'Amargura, que és una de les antigues de Mataró. La Comissió de Setmana Santa també vol fer que la Processó General de Divendres Sant, que reuneix totes les congregacions i confraries, adopti un to més auster com a retorn a “l’essència primerenca”, segons Merino. Com a membre de la Comissió de Setmana Santa, assegura que les entitats andaluses ho veuen tot plegat amb bons ulls. “Totes tenen la seva processó on poden fer el que creguin convenient, però sí que podem tractar aquestes qüestions en les que fem conjuntament”, destaca.