La onzena Trobada de Ciència ficció no se celebrarà el març, com ha estat costum en les anteriors edicions, sinó que es posposarà fins després de l'estiu. Així ho va explicar ahir dijous, dia 15, el president del Patronat Municipal de Cultura, Jaume Graupera, durant la inauguració de l'exposició Ciència ficció: una mirada al futur, a la biblioteca Pompeu Fabra. Graupera, a més, va confirmar que l'organització de la trobada anirà a càrrec d'una nova associació, AC 2001, que actualment està en tràmits de creació.
El què no es va mencionar és si es tornaran a convocar els Premis Pedrolo als millors relats de ciència ficció en llengua catalana, que tradicionalment han clausurat les anteriors edicions de l'esdeveniment. L'any passat, en la seva desena edició, la Trobada es va centrar en el món de la robòtica, tant en la seva vessant científica com en la visió dels robots que han donat les novelles i pellícules de ciència ficció. A més, va destacar la presència de l'escriptor Ángel Torres Quesada, un dels pares d'aquest gènere a Espanya.
Un repàs a la ciència ficció
Ciència ficció: una mirada al futur, que es podrà visitar fins el 10 d'abril a la biblioteca, és una mostra creada per l'Obra Social Caixa Sabadell i la Diputació de Barcelona, comissionada pel mataroní Miquel Barceló, director de la prestigiosa collecció Nova, d'Ediciones B, dedicada íntegrament a aquest gènere. L'exposició fà un repàs, a través de diversos plafons temàtics, als ítems més destacables de la ciència ficció, des dels seus inicis fins a les últimes tendències, com és ara el Ciberpunk. Hi són presents els temes més recurrents, com el viatge a l'espai i a través del temps, els sers d'altres planetes i els robots. A més, presta atenció a aspectes més curiosos, com la perspectiva de gènere a la ciència ficció.
En l'acte inaugural, Miquel Barceló va explicar que la ciència ficció és una ajuda a la reflexió de cara a pensar que el món podria ser diferent al què vivim actualment. Barceló, va apuntar que l'objectiu de la mostra és engrescar els usuaris de la biblioteca per endur-se prestats tots els llibres que s'hi recomanen. A més, va recordar els seus inicis en el món de la ciència ficció, de la mà del seu pare, tot un fanàtic del gènere a la dècada dels 50. Amb nou anys vaig llegir Titán invade la tierra, i això et pertorba el cervell per sempre va bromejar.
Després del seu pas per Mataró, l'exposició initerarà per les diferents biblioteques que la Diputació té a la demarcació de Barcelona