La Setmana de Música Antiga de Mataró dedicarà la seva XXIII edició al compositor mataroní Joan Pau Pujol, amb el concert que oferirà demà divendres, dia 26, la formació Capella del Palau sota el títol Joan Pau Pujol i la nova música. En l'espectacle, dirigit per Pere Lluís Biosca, es podran sentir algunes de les obres que Pujol va escriure per a la capella de Sant Jordi de la Generalitat, així com les peces dels seus contemporanis Pere Alberch, Tomás Luis de Victoria i Cristóbal de Morales. El concert, que tindrà lloc a la Capella dels Dolors a les nou del vespre, oferirà una visió de l'estètica del segles S.XVI i XVII, i retornarà la música de Pujol a la seva ciutat natal. És una gran ocasió per sentir música d'un dels nostres conciutadans, sobretot perquè hi ha molt poques gravacions de Pujol i es mereix que el coneixem millor, diu el músic i impulsor de la setmana, Joan Vives.
Tot i així, el tret de sortida de la setmana serà la conferència Humanisme, música i societat al Mataró del s.XVII a càrrec del musicòleg Francesc Cortés, que se celebrarà avui a dos quarts de vuit del vespre al Museu Arxiu de Santa Maria. Juntament amb el concert dedicat a Pujol, l'espectacle servirà per acabar de reflectir l'ambient que es vivia a la ciutat en l'època del compositor. Per tancar el primer cap de setmana de l'edició d'enguany, el conjunt Favola in Musica, format per Margarida Llad, Montserrat Gasc i Xavier Coll, oferiran l'apèndix El darrer barroc, una mostra d'obres cambrístiques per a veu, traverso i baix continu dels grans compositors del barroc, com Bach, Sammartini i Haendel, entre d'altres.
Però els actes d'aquesta setmana musical no acaben aquí, ja que les activitats s'allargaran fins el proper diumenge, 12 de desembre. Una de les novetats d'enguany és la projecció de la pellícula La pasión del rey de Gérard Corbiau. Vives recomana especialment aquest film: Ens va semblar que era una pellícula espectacular i molt recomanable tant pels afeccionats al cinema com a la música de l'època. L'argument narra la història de Lluís XIV el rei Sol- i la seva estreta relació amb la dansa. El film, que es projectarà el proper dijous dia 2 al Teatre Monumental, és una àmplia mostra de la música de Jean-Baptiste Lully, compositor del monarca francès que protagonitza la trama.
L'altra novetat d'aquesta edició és la incorporació de dues conferències més al programa, promogudes des de l'associació Te de Tertúlia. Els temes de les conferències giraran també al voltant de lal música barroca. D'una banda, Florència i París o el naixement de dues estètiques musicals al S.XVII, que anirà a càrrec de Joan Vives, i per últim La música del segle XVIII-primer barroc. Juntament amb el cinema, les conferències serviran per donar un toc més multidisciplinar a la setmana, com defineix Vives.
Els actes de la setmana els tancaran Unda Maris Ensemble amb el concert La nova Música instrumental, que mostrarà les tendències italianes del primer barroc. Fernando Paz, Joan Vives, Marju Vatsel i Jordi Comellas oferiran una visió dels compositors europeus contemporanis a Pujol. El concert servirà de contrast ja que a Europa es feia una música més moderna que la del mataroní, molt marcada pel baix continu, explica Vives. I és que en aquella època, Felip II s'havia encarregat d'enfortir les fronteres del país per tal que no entressin les idees reformistes europees, i aquest aïllament també va afectar a la música.
El certamen ha estat organitzat pel Patronat de Cultura i per la formació Unda Maris, que també participa en els concerts. Malgrat que el pressupost d'enguany s'ha congelat, Vives afirma que la retallada els ha afectat mínimament i que amb una mica més d'imaginació i esforç s'ha aconseguit crear un programa prou ampli i atractiu. En aquest sentit, Vives desitja poder seguir en aquesta línia en les properes edicions.