Un total de 22 entitats formen part del seguici de la Cavalcada dels Reis d'Orient. Gràcies a elles, i als prop de 800 voluntaris que hi prenen part, la Cavalcada llueix cada any davant de les desenes de milers d'espectadors que omplen els carrers de Mataró. Parlem amb dues d'elles perquè ens expliquin com ho preparen i què significa per a elles participar-hi.
ONCE: sentir el bullici
Una de les entitats protagonistes de la Cavalcada mataronina és l’ONCE, que hi participa des de fa 22 anys. La seva és una de les carrosses on tot s’ho fan ells, des de portar el camió fins a la compra dels materials necessaris i els decorats. “Per a nosaltres és una satisfacció i un orgull poder ser-hi”, explica Jose Miguel Jiménez, responsable de carrossa i director de l’ONCE Mataró. Cada any decideixen la temàtica decorativa i a principis de desembre s'hi posen de ple, pintant el decorat, enganxant detalls, fent caixes amb dibuixos i paraules que ens defineixen. Fins que arriba el dia 5, "un dia una mica boig i amb presses, perquè quan ho muntes poden haver-hi coses que no quedin bé o que alguna caixa caigui”, comenta el responsable.
"Hi ha membres que no veuen absolutament res, és impressionant com senten i viuen el bullici de la gent"
En el cas de l’ONCE, malgrat la dificultat que suposa aquesta feinada per als seus membres sense el 100% de visibilitat, any rere any el col·lectiu hi posa tota la il·lusió i esforç en els preparatius per aconseguir estar a l’alçada el dia de la Cavalcada. És per això que el resultat de la seva carrossa mai defrauda. “La vista és fonamental i ens fa molta falta, però ho fem el millor que sabem amb il·lusió i alegria”, explica Jiménez i afegeix que “gràcies a això ens n'anem sortint”. La sensació de satisfacció que viuen tots els figurants és innegable: “Hi ha gent que no veu absolutament res, ho senten tot de manera diferent i és impressionant com ells viuen tot el bullici de la gent”.
Casa d’Andalusia, de la mà de l'Oca
Aquest 2016 fa 30 anys que Casa d’Andalusia va començar a participar a la Cavalcada de Reis de Mataró. Des de llavors sortien amb la seva pròpia carrossa, que la muntaven amb els seus propis recursos i la decoraven segons la temàtica que decidien entre tots. Això fins l’any passat, quan se’ls va cedir la tradicional Oca. “Ens estalviem muntar i decorar la carrossa, però ens agrada adaptar-la una mica a la temàtica amb algun detall”, explica Angel Espartero, responsable artístic.
“Ens ho passem molt bé i riem molt, tot i que l’endemà ningú es pot moure”
La carrossa la conformen 45 persones entre adults, nens o famílies senceres. La temàtica és sempre fonamental per a Casa d’Andalusia, que any rere any intenten variar a l’hora d’escollir-la. La decisió, però, sempre passa sota la supervisió del director artístic, Antoni Blanch: “Sempre ho parlem tot amb el director i, si ens dóna l’ok, doncs endavant”, afirma Espartero. Amb els canvis introduïts per Blanch, cada comparsa té música i coreografia pròpia, un fe que els obliga a preparar i assajar perquè tot estigui en ordre el dia final, explica Espartero: “Tots hem de ballar i per això s’escull la coreografia i hem d’anar assajant, mínims uns 5 dies”. I així és com passen les vacances de Nadal, uns dies dedicats a aquests assajos. En quant als vestits, anys enrere també s’ho feien ells mateixos. Enguany, però, els hi prepara una modista en un temps gairebé rècord. I com viuen quan arriba l’hora de sortir? “Ens ho passem molt bé i riem molt, tot i que l’endemà ningú es pot moure”, comenta Espartero recordant com de cansat és per a tots.
,