Des de què va anunciar que es retirava dels escenaris, el 2 de febrer de 2006, Lluís Llach porta tot un any de frenètica activitat per poder dir adéu a tots els seus seguidors. 40 anys de trajectòria i un bon grapat de cançons gravades a foc en la memòria col·lectiva de diverses generacions bé mereixen una gira de comiat per tot Catalunya i diversos punts de la Península, des de les sales emblemàtiques de les grans ciutats fins a teatres de petits pobles. Pocs dies després del seu últim concert, anunciat pel 24 de març a Verges, el seu poble natal, Llach aterra aquest divendres, dia 16, al teatre Monumental de Mataró. La seva darrera actuació a la capital del Maresme.
Llach, per a qui la premsa ha esgotat tots els elogis possibles des de què es va assabentar-se del seu adéu, presentarà l'espectacle I , confeccionat especialment per aquesta última gira. El dia que va anunciar que deixava la música, Llach afirmava que no es tractava d'un acte d'abandonament ni de tristesa, i tampoc un símptoma de crisi creativa. Aquest últim fet es fa palès amb el repertori escollit per a I, format en bona part per temes nous o inèdits. Entre ells, un parell de composicions inspirades en el debat sobre el nou Estatut de Catalunya, que porten per títol A poc a poc i Toçudament alçats. Al concert també s'hi podrà escoltar El dia, un tema antic que mai no va arribar a enregistrar, una versió de la cantant gal·la Barbara i un tema dedicat al poeta Miquel Martí i Pol.
Les cançons noves es van intercalant al llarg de l'espectacle amb composicions antigues especialment escollides per Llach pel seu to intimista i adequat per a espais tancats com el Monumental. El músic de Verges ha embolcallat el repertori d'I amb arranjaments marcadament acústics. Per aconseguir-ho, s'ha servit d'un grup de sis músics: Laura Almerich i Laly Rodríguez a les guitarres, marimba i acordió, Anna Comellas al violoncel, Jorgue Cuscueta al saxo i clarinet, Dani Forcada a la bateria i el mataroní Marc Prat al baix. Aquesta última oportunitat de veure Llach a la seva ciutat no ha deixat indiferents els mataronins: fa ja més de dues setmanes que han esgotat totes les entrades.
Sense pausa
A pesar de l'extensa gira de concerts, durant aquest darrer any Llach ha tingut temps per participar en altres projectes. Per començar, ha plasmat l'espectacle I en un disc, que ha enregistrat en estudi com si d'un directe de la gira es tractés. El músic també és notícia per ser el protagonista de Llach, La Revolta Permanent, documental del director arenyenc Lluís Danés que retrata el context que va dur Llach a composar un dels seus temes més famosos, Campanades a mort. La pel·lícula es va estrenar amb gran èxit al darrer Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià i arriba a les pantalles de cinema el proper 9 de març. La col·laboració amb Danés no ha acabat aquí, ja que Llach ha posat música a l'espectacle Tranuites, un muntatge del director maresmenc que cobina teatre i música i que es va estrenar el mes de gener al Teatre Nacional. A més, LLach ha inclòs diverses composicions seves a la banda sonora del film Salvador, de Manuel Huerga, dedicat a la vida de l'anarquista català Salvador Puig Antich, i ha col·laborat en el darrer disc de Feliu Ventura, Alfabets de futur.