Pere Arquillué i Ferran Madico

Judith Vives

Madico destaca la reflexió sobre el dolor del Conte d’hivern de Shakespeare

El director teatral confessa tot fent un cafè amb els espectadors que va optar per aquesta obra complexa 'per obligar-se a entendre-la'

Ferran Madico va confessar divendres passat, dia 30, a Mataró, que havia optat per adaptar el Conte d’Hivern de Shakespeare "perquè no l’entenc, i així m’obligava a reflexionar-la i entendre-la". El director de teatre, actor ocasional i responsable del Centre d’Arts Escèniques de Reus, va participar en el darrer "Cafè amb..." de la Temporada de Teatre, un acte que va aplegar una cinquantena de persones i que va tenir com a convidat sorpresa l’actor protagonista del muntatge, Pere Arquillué, que va voler compartir uns minuts amb els presents.

Durant la xerrada, conduïda per Fàtima Soler, Madico va explicar que la obra "posa llum al dolor” i mostra “la capacitat de l’ésser humà de fer mal als altres i fer-se’l a si mateix". Alhora, va explicar, el text també tracta sobre l’acceptació dels errors i com "la consciència de l’error ens fa renéixer i créixer com a persones". El director teatral va explicar que Conte d’Hivern, una de les darreres obres del dramaturg anglès, està considerada també una de les seves peces més complexes "i irrepresentables": "Shakespeare ja estava molt per sobre del bé i del mal i es va passar pel forro totes les lleis de l’estructura dramàtica", va explicar Madico, que també va destacar el “discurs esotèric i intel·lectual" del text.

Arquillué, per la seva banda, va confirmar que Conte d’Hivern és "una obra complexa i complicada" i va destacar el contrapunt entre una primera part "que porta la tragèdia fins l’abisme" i la segona part, que va definir de "comèdia pastoral". L’actor dóna vida al rei Leontes, un home que mata la seva dona i la seva filla en un atac de gelosia. Sobre aquest personatge, Arquillué va assegurar que és més difícil d’interpretar que, per exemple, l’Otello, ja que aquest "té Iago tota l’estona enganxat a l’orella" i en canvi Leontes és "un gelós infundat". "Shakespeare també ens diu que la realitat és una ilusió i que som nosaltres qui decidim con ens mirem el món”, va afegir en relació a aquest tema. Com Madico, Arquillué també va destacar el missatge que transmet l’obra sobre "el creixement a partir de l’error i el sacrifici".

Llegeix la crítica de Quique de Benito sobre 'Conte d'Hivern'