La Mala Rodriguez

Vern Bueno

Mala Rodríguez i Muchachito encapçalen el Cruïlla de Cultures més eclèctic

La tercera edició del festival, que se celebra entre el 23 de juny i el 28 de juliol, presenta un cartell variadíssim amb música d'arreu del món

El Palau de la Virreina de Barcelona ha estat la seu aquest migdia de la presentació de la del festival Mataró, Cruïlla de Cultures 2007, que se celebra entre els dies 23 de juny i 28 de juliol. En la seva tercera edició, el festival organitzat per la Casa de la Música Popular, amb el suport de l'Ajuntament i la Generalitat, presenta el seu cartell més eclèctic, amb una oferta basada en l'actualització de les músiques d'arrel, però potser mancat del gran nom mediàtic que presidia el programa d'actuacions de les dues anteriors cites (Khaled, Youssou N'Dour). En tot cas, no manquen noms interessants en l'esdeveniment que enguany se celebrarà entre el 23 de juny i el 28 de juliol. El director del festival, Jordi Herreruela, ha desgranat la programació d'enguany, escortat per l'alcalde Joan Antoni Baron i Eulàlia García, de l'Institut Català d'Indústries Culturals.

• Dos dels grans: Destaquen especialment dos noms del cartell. Primer de tot, La Mala Rodríguez, rapera andalusa d'enorme èxit, que tancarà el festiva al Parc Central el dia 28 amb la presentació del seu nou treball, Malamarismo. El contracte d'exclusivitat que la cantant té amb el festival Sònar ha motivat que la seva actuació a Mataró no pogués ser fins el 28 de juliol, més enllà dels limits habituals del festival (que l'any passat va acabar abans de Santes). Així, el seu concert s'encavalca amb la festa major. El segon nom que brilla amb llum pròpia és Muchachito Bombo Inferno, que repeteix cita després de rebentar el Parc Central l'any passat en companyia de Los Delinqüentes i Chambao. Actuarà el 6 de juliol, també al Parc, amb un teloner de luxe: Macaco.

• Producció pròpia: El factor sorpresa de l'anunci del cartell s'ha vist en certa manera amortit perquè tres dels noms més destacats ja eren coneguts amb anterioritat. Es tracta del basc Fermín Muguruza, que actuarà el dia 21 de juliol amb Kinky Beat i Nour; la mexicana Lila Downs (7 de juliol) i la dama de la cançó cubana Omara Portuondo (29 de juny). La cantant estarà acompanyada per la Barcelona Big Latin Ensemble, una orquestra de jazz llatí, en un show que és la primera producció pròpia del Cruïlla, i que també serà present al festival Grec.

• D'arreu del món: A pesar que bona part dels grans noms del festival són de l'Estat Espanyol, la gràcia d'enguany serà la gran varietat de sonoritats i la disparitat de procedències dels artistes que seran presents durant el mes llarg que dura el festival. Un viatge des dels sons dels romanesos Fanfare Ciocarlia (29 de juny) a la percussió índia fusionada amb un quartet de corda de Trilok Gurtu & Arkè String Quartet (5 de juliol), passant per una nit dedicada íntegrament al segell d'electrònica Ninja Tune (12 de juliol), els ritmes poderosos de Brooklyn Funk Essentials o la música brasilera d'Adriana Calcanhotto.

• Africans i catalans: Els sons africans no falten a la cita amb el festival amb una nit temàtica anomenada La fète africaine (14 de juliol) protagonitzada per Daara J, Doudou N'Diaye, Vivian N'Dour i Omar Pene, que representen el passat, el present i el futur de la música senegalesa. (14 de juliol). La majoria de grups estaran telonejats per músics catalans, entre ells els maresmencs Dealan, Relk, Titani, o The Cabrians, a més de formacions com Ass Trio o D'Callaos.

• Les xifres: En total, s'han programat 16 nits de concerts protagonitzats per prop d'una cinquantena d'artistes i punxadiscos Els concerts es repartiran per cinc escenaris: el Parc Central, el camp de futbol del Cerdanyola, el Monumental, la sala Clap i la platja del Varador (que acollirà la inauguració del Cruïlla la nit de Sant Joan). Respecte l'any passat, cauen el Pati de Can Marchal i el Casal Nova Aliança. El pressupost se situa en els 700.000 euros, 90.000 dels quals els aporta l'Ajuntament de Mataró, repartits entre Patronat Municipal de Cultura i IMPEM. L'any passat, prop de 40.000 persones van assistir al festival, xifra que es vol igualar o superar en aquesta edició. El dèficit de 110.000 euros que va patir el festival el 2006 són pèrdues que es volen evitar enguany, per fer del Cruïlla un esdeveniment econòmicament sostenible.

• Un festival amb ànima: Jordi Herreruela ha defensat la fórmula del Cruïlla davant la massificació d'oferta de festivals a Catalunya, sobretot durant l'estiu. “El festival ve recolzat per un treball de base, una feina feta anteriorment a la ciutat” ha dit. Herreruela ha recordat la tasca realitzada per Casa de la Música Popular , un projecte “de base, de dinamització musical de la ciutat i de creació de públic”. A més, ha destacat les “xarxes informals” que el festival ha anat teixint amb els veïns, associacions d'immigrants, empreses privades i altres entitats de la ciutat. “Som un festival amb ànima, el concepte del qual partim està molt lluny de la resta de festivals” ha conclòs amb orgull el director del Cruïlla.

Consulta el llistat complet de concerts del Cruïlla 2007

Etiquetes: