El projecte Referents compleix un any al Maresme, impulsat per la pionera associació Punt de Referència. Aquest programa és el primer que aposta per la mentoria social del jovent extutelat: una persona voluntària estableix vincle de confiança i suport emocional amb la persona jove i així es combat l’exclusió, s’ajuda en l’emancipació i es genera esperança en el futur. En aquests 12 mesos s’han consolidat a la comarca els primers 20 exemples de la utilitat i la necessitat d’aquesta mentoria social. El balanç és bo però el projecte vol anar a més.
La participació de la primera edició d’acompanyament entre voluntariat i jovent extutelat a la comarca ha estat un èxit, ja que s’han pogut formar 20 parelles creant-se vincles de confiança i de suport emocional. Això ha empès a Punt de Referència a obrir nous grups per al curs 2022- 2023, per la qual cosa en l’actualitat es necessiten 10 persones voluntàries que facin de xarxa de suport al territori per aquestes noies i nois. Durant el curs 2022-2023 es preveu crear 20 relacions més (10 durant el mes d’octubre i 10 per al mes de gener).
Els beneficis de ser referent d’un jove
La funció de Punt de Referència és afavorir la plena integració social, promoure igualtat d’oportunitats i la millora de la qualitat de vida d’aquest jovent, acompanyant-los en el seu procés d’emancipació. I en aquest sentit, la figura del mentor o mentora és clau, sobretot, perquè els ofereix un suport emocional imprescindible i una obertura a noves oportunitats en el territori on viuen.
Des de Punt de Referència també es posa en valor l’ampli impacte que la mentoria aporta com a societat gràcies als resultats de l’estudi “Efectes de la mentoria social en les persones voluntàries”, primer de l’Estat espanyol d’aquestes característiques.
I és que els resultats d’aquesta investigació evidencien que la mentoria social és una de les eines més eficaces per generar importants canvis a nivell individual i social i, alhora, ajudar a prevenir l’abandonament escolar prematur:
- ▪ Un 73% del voluntariat opina que fer acompanyament a jovent tutelat i extutelat els ha permès tenir més paciència i relativitzar problemes de la seva vida diària.
- ▪ Un 77% de les persones que han acompanyat a aquest jovent pensen que la relació establerta els ha permès prendre més consciència de la realitat que els nois i noies viuen quan compleixen 18 anys, del racisme i les injustícies socials.
- ▪ El 72% del voluntariat opina que ara poden reaccionar davant comentaris discriminatoris dirigits al jovent migrat.
Vols fer voluntariat?
Els nous grups per al curs 2022-2023 estan oberts a totes les persones que vulguin formar part de la història de jovent extutelat i dedicar un temps de la seva vida a la solidaritat.
Els requisits per ser referent de jovent extutelat són:
- Disponibilitat de dues hores setmanals, des del mes d’octubre de 2022 al maig de 2023.
- Edat entre els 30 i els 65 anys.
- Coneixement del català i castellà i de l’entorn de Mataró o de la teva població del Baix Maresme.
- Ser una persona empàtica, assertiva, flexible i vital.