La transició ecològica es pot entendre des de moltes escales diferents. L’adopció d’energies renovables es pot entendre a escala quotidiana com per exemple en les cases o comunitats que adopten un sistema de fotovoltaica, per exemple. O en empreses o indústries. Però també hi ha el projecte a gran escala que és el que persegueix la Diputació: fer accions que siguin simbòlicament rellevants i que, per dir-ho d’alguna manera, serveixin de model i prediquin amb l’exemple.
El programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona té com a objectiu impulsar actuacions de caràcter emblemàtic, de gran escala i amb un impacte significatiu en la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i dels costos energètics locals. Les inversions són relatives a plantes fotovoltaiques, calderes de biomassa o enllumenat públic.
Al Maresme, subvencionarà amb més de 7,4 milions d’euros projectes climàtics de gran impacte. L’execució d’aquestes actuacions comportarà un estalvi d’emissions de CO2 de més de 2.600 tones i una reducció de l’import de la factura energètica dels ajuntaments de més de 2 milions d’euros anuals. El programa ha rebut un total de 34 sol·licituds de municipis maresmencs, de les quals el 76% són per a projectes fotovoltaics; l’11,76%, per a biomassa i el 26,47%, per a enllumenat públic.
La biomassa fa estalviar 10.000 euros a dues escoles
Les escoles Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler de Malgrat han substituït les seves calderes de gas. L’actuació té un cost de gairebé 300.000 euros, un 90% del qual subvencionat per la Diputació de Barcelona a través del programa Renovables 2030.
L’Ajuntament de Malgrat de Mar ha substituït per calderes de biomassa les antigues instal·lacions de gas que escalfaven les escoles Mare de Déu de Montserrat i Marià Cubí i Soler. Es tracta d’una actuació que ha tingut un cost de 296.705 €, dels quals 267.035 € els subvenciona la Diputació de Barcelona a través del programa Renovables 2030.
Les noves calderes de biomassa produeixen prop de 249.000 kWh/any i cobreixen les necessitats de calefacció de les dues escoles. Amb el canvi de gas a biomassa com a font d’energia, l’Ajuntament estalviarà gairebé 10.000 euros anuals en la factura energètica i reduirà en 50 tones a l’any les emissions de CO2 a l’atmosfera.