2023 ha estat l’any dels grans titulars respecte la transformació de la Nacional II que creua i condiciona tot el Maresme. Titulars, convenis, signatures, anuncis, xifres altes, inversions anunciades. No es pot pas dir que no se n’hagi parlat (des de visites del President a acords del Parlament, de convenis entre administracions a esmenes pressupostàries) però el cert és que s’han consumit els 12 mesos de l’any que semblava que havia de ser el decisiu i la lletra petita (el projecte definitit, prioritzat, acordat i publicat) encara no és sobre la taula. La famosa ‘pacificació’ de l’N-II segueix sent més un anunciat abstracte que no pas una fòrmula resolta.
- Consulta tot l'Anuari 2023 a l'Especial Capgròs d'aquest gener clicant aquí
Del total de 384 milions per a la mobilitat del Maresme, la inversió destinada a pacificar l’N-II serà de 80. Servirà per incorporar un carril bici segregat i l’ampliació de les voreres, reduint a més el nombre de carrils de la calçada i disminuint la velocitat màxima permesa, a més de construir noves rotondes. Es vol convertir la carretera N-II en un carrer més de cada municipi, desviant la majoria del trànsit intercomarcal cap a la C-32.
- El tram entre Montgat i Cabrera és el primer. Tots els projectes estan en redacció i es preveu aprovar-los progressivament durant el 2024, per a la posterior licitació de les obres corresponents.
Nous accessos a la C-32
90 milions del paquet de mobilitat seran per a la construcció de sis nous enllaços de la C-32 per a una connexió més senzilla. Es faran a Alella, Teià, Premià de Mar, Cabrils, Canet i Calella, i es completarà l’enllaç de Llavaneres en direcció Girona.
Can Sanpere acaba bé
Després de 20 anys, el serial de Can Sanpere a Premià de Mar va acabar amb la inversió municipal de 3 milions per adquirir l’immoble i reformar-lo i un conveni entre l’associació i l’Ajuntament per assegurar-se mantenir el projecte de feina social i cultural al poble.
Una ampliació estratègica
L’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera multiplicarà per quatre la capacitat actual, passant dels 20 hectòmetres cúbics (hm3) anuals als 80, i estarà a ple rendiment el 2030. S’aixecarà una nova planta al costat de la que hi ha ara, amb una inversió global de 287 milions.
El repte: una comarca cada cop més desigual
No és una realitat nova, però va a més i es confirma cada cop que se’n publiquen dades actualitzades. El Maresme és una comarca cada cop més dualitzada on conviuen municipis (i barris) molt rics i d’altres molt pobres. Diversos municipis del Maresme es troben, de nou, entre les ciutats i pobles més rics de Catalunya. Alella, Cabrils, Cabrera de Mar i Tiana es troben en les posicions capdavanteres.El Maresme es confirma, per tant, com una comarca de rics, amb municipis de renda molt elevada, i també de pobres, amb d’altres molt per sota de la mitjana. Entomar aquesta realitat i gestionar-la a nivell comarcal i metropolità és la típica carpeta que mai ningú vol acabar d’obrir. Enlloc.