Ha estat l’any de Maria Sanmartí: què ha fet especial i exitosa la seva exposició?
L’exposició de Maria Sanmartí ha estat un èxit rotund: hem venut tots els catàlegs i ha tingut molt bona repercussió. La seva obra transmet una energia molt vital. Maria Sanmartí va descobrir la pintura als 60 anys com una manera de superar una vida dura, i això es reflecteix en els seus colors vius i en el seu estil ingenu. Té un punt infantil que connecta amb l’alegria de viure, com si recuperés la nena que no va poder ser. Aquesta autenticitat ha atret molta gent i ha generat ressò.
Com es va incorporar el fons Joaquim Pibernat i què aporta al vostre patrimoni?
Acceptem donacions que enriqueixen el nostre fons. El fons Pibernat inclou obres d’artistes de la nova avantguarda com Perejaume, Tàpies i Llopis, així com revistes que són continuadores de POESIA, la revista que Palau impulsà, clandestinament, als anys 40. Això connecta amb l’esperit de revolta de Palau i el seu compromís amb l’art contemporani. Pibernat ja en vida volia que aquest material formés part de la Fundació, mostrant el lligam amb Palau i Fabre.
Com valoreu la incorporació de l’artista local a 'De l’oblit a la revolta. Deesses invisibles'?
Aquest projecte ha crescut amb artistes locals. Per exemple, hem reivindicat figures com Virginia Raimundi, una artista de Caldes d’Estrac perseguida per les seves idees i la seva condició sexual. Vincular-les amb deesses i artistes contemporànies ens ha permès donar visibilitat a dones que van treballar en silenci. Entre la Maria i la Virginia ens ha quedat un any molt reivindicatiu i molt femení.
Quina valoració fas de la trajectòria d’Eduard Escoffet al capdavant del festival Poesia i +?
L’Eduard ha donat una nova vida al festival amb propostes arriscades i innovadores. Això ha situat el Poesia i + al capdavant dels festivals de poesia. Ara, després de nou anys, és saludable buscar noves mirades per seguir creixent sense perdre l’arrel. Hem de mantenir l’equilibri entre la tradició i la innovació.
Com valoreu la col·laboració amb l’escola de Caldes d’Estrac?
És clau per fomentar el públic del futur. Aquest projecte educatiu permet als nens viure tot el procés d’una exposició al costat d’un artista. L’art i la poesia tenen un gran impacte, i cal seguir treballant per arribar també als instituts, malgrat les dificultats per organitzar sortides. Defenso un museu que fomenti la contemplació i el diàleg, no un museu virtual ni de masses. I això passa per treballar aquesta mirada.
Què es pot fer per ampliar la dimensió comarcal de la Fundació?
Hem de millorar la implicació amb el teixit social i buscar la participació de la joventut. És important que els municipis se sentin part del projecte, especialment en iniciatives com el Poesia i +. També necessitem més comunicació i recursos per donar-nos a conèixer millor. Ens diuen que fem moltes coses, però sempre cal trobar la manera de ser rellevants i d’anar ampliant el nostre públic.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta