Diuen que al pot petit hi sol haver la millor confitura. La més menuda de les tres viles, Caldes d’Estrac, ha viscut un 2023 de canvi de rumb clar a nivell polític, de l’Ajuntament. No arriba a teoria, però podríem dir que com més petit és un municipi més importància hi adquireix el fet de qui el governa i més transcendents poden ser les eleccions. A Caldetes les eleccions del 28 de maig van ser una esmena al govern sortint d’ERC, les va guanyar el PSC però qui ha acabat configurant el govern amb majoria absoluta és la coalició de Gent d’Estrac i Junts. El pacte estipula que els seus dos caps de llista es dividiran l’alcaldia dos i dos anys.
El nou Pla d’Ordenació Urbana, buscar consens, polític i social, en la consecució dels grans projectes de poble, com ara la solució de l’aparcament, el Front Marítim, el Parc Muntanyà, l’esplanada i el canyer de Can Muntanyà i l’enderroc del Viaducte de la N-II o optimitzar els recursos humans i econòmics en favor d’una gestió municipal pactada i més eficient són alguns dels propòsits que recull el pacte de govern signat.
Amb l’alcaldia inicial d’Albert Batlle, l’executiu ha tingut empenta per incidir directament en alguns d’aquests propòsits com per exemple assumint la gestió directa de l’escola bressol de la ciutat o fent passes endavant pel que ha de ser gran cavall de batalla: el nou POUM. La gran eina de planificació urbanística s’hauria d’aprovar aquest 2024 però ja a l’octubre es va acordar la suspensió de llicències d’obres als deu àmbits del municipi que encara no estan del tot urbanitzats o edificats. És un pas necessari i de precaució, per evitar els fets consumats que es puguin derivar de la normativa desajustada i obsoleta del Pla General del 1984, expliquen des de l’Ajuntament. El nou Pla urbanístic ha de ser més amatent al paisatge i l’entorn i haurà de passar consulta ciutadana. Se’n parlarà.
Parlar de Caldetes sempre hauria de passar, a més, pel seu gran actiu cultural: la Fundació Palau i Fabre. 2023 ha estat un any excel·lent per la collita cultural d’aquest espai amb la celebració inicial de l’any Picasso, l’exposició notabilíssima de Ràfols-Casamada i la flama altre cop encesa de la poesia maresmenca amb una altra edició exitosa del Poesia i +. Que la Fundació Palau excel·leixi sempre no li treu condició de notícia de l’any a la seva Caldes d’Estrac.
1. La municipalització de l’FMT
Els patrons de la Fundació Mercedes Torres (FMT) han formalitzat aquest any la dissolució de la fundació i el traspàs del seu patrimoni a l´Ajuntament. Gràcies a aquest acord l´edifici del Callao, 13 ha passat a ser de propietat municipal amb el benentès que haurà de ser l’administració local, amb els suports i subvencions que pugui cercar, el que faci compliment de la missió per a l’espai: l’ajuda per als més necessitats.
2. El nou consultori mèdic
Les obres de reforma del Consultori Mèdic, a la planta baixa de l’Ajuntament, progressen i han de servir permetre a la vila l’ampliació de l’atenció bàsica i especialitats com la pediàtrica. La decisió d’ampliar el Consultori, ha comportat, la reducció de l’espai que s’havia previst fos ocupat per una nova Caserna de Policia, que ja en el seu dia, havia rebut queixes i recomanacions, per la seva evident insuficiència.
3. Maresme Termal, la nova marca
Maresme Termal és la nova marca amb la qual el Balneari de Caldes d’Estrac vol explotar la riquesa única de les seves aigües per esdevenir el revulsiu comarcal i regional a nivell de salut i benestar, en el sentit més literal de la paraula benestar. El Balneari es nodreix d’una aigua única que emergeix de gran profunditat i que ben bé a tocar de mar propicia unes qualitats terapèutiques inigualables.