El 2023 té números per ser recordat a Sant Vicenç de Montalt sobretot pel que van suposar les eleccions municipals del maig de canvi d’etapa. Ja no és només que Javier Sandoval guanyés amb claredat els comicis amb els cinc regidors de la candidatura Sempre Santvi, sinó sobretot que el nou consistori té menys grups, aliances clares, un acord de govern estable i un projecte per a un municipi que semblava abonat a la convulsió política. El 2023-27 ha de ser el mandat en el que les notícies siguin en clau de poble i no de la seva tibantor política.
El nou govern va marcar-se l’educació i la cultura com a pilars, mirar d’incidir en l’habitatge i també no desatendre la gent gran de la vila. En els primers mesos del nou executiu s’han pogut veure algunes passes rellevants en la línia que l’Ajuntament pugui liderar un punt d’inflexió a nivell de tot el terme municipal. Així, s’ha posat en marxat un ambiciós pla de xoc de neteja i manteniment de l’espai públic tot i sabent que les percepcions sobre la netedat de l’espai que es comparteix són les que sovint costen més de revertir.
Un altre exemple és la mobilització d’un milió d’euros en inversions gràcies al romanent de tresoreria que dona una marge important a la institució o l’aposta per fer arribar els serveis públics arreu amb l’obertura d’una nova oficina municipal a la zona litoral per acostar els serveis a la ciutadania. L’OAC ja funciona i el 2024 s’hi aniran sumant nous serveis com el de consum o habitatge.
Més enllà de la part més política, l’any de Sant Vicenç ens deixa molts titulars per ressaltar com la inclusió de l’espectacular Torre de Can Valls al Catàleg Arquitectònic de Catalunya. En l’any que la zona ha reivindicat edificis i espais històrics, el poble pot lluir aquesta espectacular torre de defensa a l’entorn natural del parc dels Germans Gabrielistes, construïda a l’època de l’emperador Carles I d’Espanya, l’any 1550 aproximadament.
A nivell social, el maig el poble es va bolcar amb la iniciativa Unzuéla per a la conscienciació i recaptació per a la investigació contra la ELA. Sant Vicenç relliga el seu vincle amb el porter de futbol Juan Carlos Unzué, erigit com el gran símbol d’aquesta lluita.
També val la pena destacar la bona salut de les entitats i associacions del poble o la vitalitat amb la que aquest sap celebrar les seves ocasions més destacades. Els concerts de Festa Major, amb David Oleart o The Tyets, ho van testificar.
1. Tecnologia per la Policia Local
La Policia Local de Sant Vicenç de Montalt ha posat en marxa la seva nova unitat de drons, una iniciativa que vol servir perquè el cos policial pugui reaccionar amb més rapidesa als delictes que es produeixin al municipi maresmenc. Els drons se sumen a altres innovacions en matèria de seguretat com ara l’app per facilitar que els veïns comuniquin successos, o l’anella de càmeres que rodeja el municipi.
2. El Delme: un edifici necessari
L’Ajuntament de Sant Vicenç de Montalt ha adquirit per un import de 372.000 euros l’emblemàtic edifici noucentista ‘El Delme’. Aquesta construcció amb planta baixa i dos pisos de 670 metres quadrats construïts, està qualificat urbanísticament com a equipament públic i forma part del Catàleg del Patrimoni català. La idea és ubicar-hi un equipament al servei de la gent gran.
3. Aposta decidida per les polítiques verdes
Enmig de l’actual context d’emergència climàtica, palpable en episodis com la sequera extrema que patim o l’escalfament global, Sant Vicenç ha consolidat aquest 2023 una aposta decidida per les polítiques verdes emprenent campanyes mediambientals mensuals amb l’ecogest dedicats a la reducció i reciclatge de residus, el reaprofitament o l’estalvi d’aigua. La renovació i millora de les àrees de contenidors formen part d’aquesta aposta.