Arenys de Mar ha nomenat al jurista, historiador i degà dels arxivers catalans, Josep Maria Pons i Guri, fill predilecte de la vila i arxiver emèrit. El nomenament es va produir ahir dissabte, dia 17, en un ple extraordinari celebrat a la sala Josep Maria Arnau del Calisay. L'alcalde d'Arenys, Miquel Rubirola, va lloar la figura de Pons i Guri i va destacar la seva decidida voluntat de servei: Pons i Guri ha tingut una vida llarga i esmerçada en la cultura; ha estat un terballador infatigable i l'expressió del sentit jurídic d'un poble.
Després de la intervenció de l'alcalde, va ser el torn de Joan Domènech, llicenciat en Filosofia i Lleters, i gran amic de Pons i Guri. Domènech va fer un ampli repàs de la seva vida, destacant el seu saber enciclopèdic i la seva capacitat sobrehumana. Tenia una gran capacitat de treball i d'intuïció i alhora una gran ironia, va dir en una sala plena a vessar.
L'acte de nomenament va incloure el lliurament d'un pergamí commemoratiu a familiars de Pons i Guri i d'un llibre editat per la ocació a tots els assistents. A més, es va projectar un audiovisual que reproduia una conversa que Ariadna Ibern Caballé va mantenir el novembre del 2001 amb Josep Maria Pons i Guri.
Gairebé unanimitat
El nomenament de Pons i Guri com a fill predilecte ha suscitat un gran debat a Arenys de Mar. El fet de ser un exalcalde antifranquista ha fet saltar l'alarma. A més, les veus discordants han apuntat els fets ocorreguts durant la dictadura a una fàbrica de Montgat, on uns treballadors van ser condemnats per llançar a la finestra una fotografia de Franco i una bandera espanyola. El secretari de la causa va ser precisament Pons i Guri, alsehores integrant de La Falange.