Artistes procedents de 23 països protagonitzaran el Festival Internacional de Folklore i Arts Tradicionals de la Mediterrània que del 2 al 6 de setembre convertiran Calella en la capital de la cultura, la música, les tradicions i la gastronomia. És la primera vegada que aquest esdeveniment bianual, que compta amb un pressupost d'uns 400.000 euros, es desenvolupa en una localitat catalana.
Durant els dies que duri el certamen el públic assistent podrà veure espectacles de música, titelles i dansa en tres escenaris concrets: una carpa instal·lada per a l'ocasió a prop de la platja de Calella, en un teatre de la localitat i en una sala d'exposicions.
Segons el director del festival, Joaquim Gambin, aquesta iniciativa és la demostració que localitats costaneres com Calella, amb grans hotels, i conegudes per rebre milers de turistes durant els mesos d'estiu, són capaços d'organitzar un bon festival de folklore i arts tradicionals.
Artistes de 23 països
Entre els més de vint grups convidats a l'edició d'aquest any, i que oferiran més de 150 actuacions, n'hi ha procedents del Marroc, Suïssa, Macedònia, Xipre, Albània, Bulgària, Croàcia, Eslovènia, Grècia, Itàlia, Líban, Portugal, Sèrbia-Montenegro, Síria, França, Algèria, Turquia i Espanya.
Destaquen el grup "Ahamri-Ait Ishaq", del Marroc, constituït el 1982 per preservar i perpetuar els cants i coreografies "Ahidous", del Mig Atles; l'associació cultural Aradippos de Xipre; els macedonis Ensemble Orce Nikolov i els albanesos "Miqesia", que presenten danses rituals abillats amb un vestuari molt vistós.
Altres grups que es desplaçaran a Calella són els croats "Folklorni Ansambl Split", els eslovens "Tamburasi Metliske Folklorne Skupine Ivan Navratil" i els libanesos "Lees Temples de Baalbeck".
Dijous, tret de sortida
El festival començarà el 2 de setembre amb un cercavila de tots els grups participants per les principals vies de la localitat, fins a una carpa que s'ha instal·lat al costat de la platja de Calella.
A més de les actuacions, durant el festival es podrà visitar una exposició fotogràfica de Cultura Popular i participar en diferents tallers relacionats amb aquesta temàtica.
Així mateix, hi haurà una fira d'artesans a partir del dia 3 de setembre a la plaça del Bunyol, de diferents països de l'arc mediterrani, en què posaran a la venda els seus productes.
Un altre dels plats forts del festival és el "correfoc" (cercavila de foc) que s'ha organitzat per la matinada del 4 de setembre, i que anirà a càrrec dels diables "La infernal de Vallalta".
El festival, que s'ha presentat aquest matí en el recinte del Fòrum, està finançat pel Consell Internacional d'Organització de Festivals de Folklore (CIOFF), la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Ajuntament de Calella, Adifolk i Acualia. L'organització és a càrrec de l'associació Articum.