Catalunya entrarà en emergència per sequera "probablement" la setmana que ve. Així ho ha avançat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en una entrevista aquest dilluns a Catalunya Ràdio. D'aquesta manera, la previsió és que els embassaments del país es mantinguin al 16% de la capacitat els propers dies. Aragonès ha constatat que caldrà estar pendents del consum i de les pluges, tot i que ja ha advertit que les previsions a curt termini no en preveuen.
El cap de l'executiu ha destacat l'esforç de la ciutadania i els agricultors, de cara a endarrerir l'entrada d'emergència per la sequera: "Han entès que estem en una situació excepcional". Si no, Catalunya hauria entrat en emergència ara fa un any, tal com ha apuntat.
D'aquesta manera, Aragonès confirma les previsions de declaració de fase d'emergència per finals de gener o principis de febrer al sistea Ter-Llobregat, que entre d'altres alimenta la comarca del Maresme. Quelcom que comportarà importants restriccions per al conjunt de la ciutadania
La declaració d'emergència comptarà amb diferents fases, segons l'evolució de la disposició hídrica i les reserves d'aigua, i pot arribar a prohibir a gimnasos i clubs esportius fer servir les dutxes, i reomplir les piscines privades, d'hotels o balnearis
Les mesures d’estalvi que estableix el Pla de Sequera en l’escenari d’emergència que no es modifiquen i per tant es mantenen inclouen la reducció fins a 200 litres per habitant i dia de la dotació màxima, una quantitat que pot baixar fins els 160 litres en cas d’emergència extrema. Mataró és un dels pocs municipis que presenta actualment un consum d'aigua potable inferior al que marcarà el límit durant la fase d'emergència. Al Maresme, un total de 12 municipis compten amb un consum superior al que marquen aquests límits, i hauran d'aplicar diverses mesures per contrarestar-ho, com per exemple ja està fent Argentona.