La data prevista pel retorn de les restriccions per sequera

Redacció / ACN

La data prevista pel retorn de les restriccions per sequera

La Generalitat preveu entrar en situació d’excepcionalitat al novembre al Ter-Llobregat i emergència al març si es manté la pluviometria de l'any passat


La sequera torna a ser important, les reserves d’aigua cada cop són més minses i després d’uns mesos de coll sembla que ben aviat tornaran les restriccions al sistema Ter-Llobregat en el que es connecta Mataró i bona part del Maresme. És el que ja adverteix la Generalitat de Catalunya que arriba a donar tan sols un mes de marge, si no plou, per tornar a posar sobre la taula el primer paquet de grans restriccions a l’ús i consum d’aigua.

Un informe del Govern preveu que el sistema Ter-Llobregat entri en excepcionalitat al novembre i en emergència al març si es manté la pluviometria de l'any passat, quan es va registrar el mínim històric. El Govern també ha estudiat un escenari encara pitjor, que implicaria entrar en emergència II al juny i en emergència III a finals del 2025. Per intentar suavitzar aquesta situació, el Consell Executiu ha acordat un paquet d'inversions de 90,1 milions d'euros al sistema Ter-Llobregat durant el 2025 per fer actuacions urgents, que permetrien aportar 3,8 hm3 extres al mes a partir de finals de l'any vinent. No evitarien l'entrada en emergència si no plou però millorarien les disponibilitats.

Un estudi de l'Agència Catalana de l'Aigua ha establert tres escenaris de cara als propers mesos. Amb una pluviometria normal, és a dir, la que tocaria per les diferents estacions, Catalunya no entraria en emergència. Ara bé, si es repeteix la pluviometria de l'any passat, l'escenari passaria perquè el sistema Ter-Llobregat entrés en excepcionalitat al novembre i en emergència al març. Tornaria a sortir unes setmanes després però podria tornar a caure en l'emergència a la tardor. El Govern ha volgut preveure també un escenari encara pitjor de pluges, el que implicaria l'emergència II al Ter-Llobregat al juny i l'emergència III a finals del 2025.

Així les coses, i fins que no estiguin a punt les infraestructures més estructurals, el Govern ha acordat una sèrie d'inversions durant el 2025 que estaran operatives a principis del 2026, amb una inversió de 90,1 milions al Ter-Llobregat per tenir disponibles 3,8 hm3 addicionals al mes.Són mesures per treure recurs d'aigua d'una manera "ràpida i urgent" que no implica retardar, segons Paneque, les infraestructures estructurals anunciades ja com la dessalinitzadora de la Tordera. "Aquest informe no modificar en cap cas cap perspectiva temporal, sinó que intenta buscar el recurs d'aigua urgent per passar aquest 2025 fins que no comencem a tenir infraestructures més estructurals", ha indicat.

La planta dessalinitzadora de la Tordera, al terme municipal de Blanes | Cedida

Més a llarg termini, el Govern treballa amb dues obres hídriques ja conegudes a nivell del Maresme.

  • El 2027 entraria en servei l'estació de regeneració d'aigua de Mataró (200 litres per segon i 6 milions d'inversió)
  • El 2029 es preveu que s'incrementi fins els 194 hectòmetres cúbics la disponibilitat de nova aigua, arran de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, que passarà dels 20 als 80 hm3. Aquesta obra compta amb un pressupost de 290 milions d'euros. 

Restriccions previstes en situació d'excepcionalitat i emergència per sequera a Catalunya


Restriccions en situació d'excepcionalitat:

  1. Abastament d’aigua:
    • Limitació de 230 litres per habitant i dia, incloent consum domèstic, comercial i d'activitats econòmiques.
  2. Reg:
    • Només es permet el reg de supervivència d’arbres i plantes, amb la mínima quantitat d’aigua indispensable. Es pot realitzar entre les 20 h i les 8 h, i només amb sistemes de reg gota a gota o regadora.
    • Regar gespa queda prohibit, excepte en instal·lacions esportives federades, on es permet el reg mínim necessari amb un límit de 450 m³/ha/mes i altres restriccions locals.
    • No s'aplica la prohibició de reg si s’utilitza aigua de pluja recollida en teulades o aigües regenerades.
  3. Piscines:
    • Prohibició d’omplir piscines privades unifamiliars.
    • Prohibició d’omplir piscines sense sistemes de recirculació d’aigua; les que en disposin han d’omplir-se només en les quantitats mínimes indispensables per mantenir la qualitat sanitària de l’aigua.

Restriccions en situació d'emergència:

  1. Dotació d’aigua:
    • Reducció a 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi.
  2. Agricultura i Ramaderia:
    • Reducció del consum d’aigua en agricultura en un 80%.
    • Reducció del consum en ramaderia en un 50%.
  3. Usos Industrials i Recreatius:
    • Reducció del consum d’aigua en usos industrials en un 25%.
    • Reducció del consum d’aigua recreativa en un 25% (assimilable a urbans) i prohibició total del reg.
  4. Reg de jardins i zones verdes:
    • Prohibició total del reg de jardins i zones verdes, públics i privats. Només es permet el reg de supervivència d’arbres amb aigua freàtica o regenerada.
  5. Fonts ornamentals i llacs artificials:
    • Prohibició d'ompliment total o parcial, excepte en cas de fauna autòctona o espècies en perill d’extinció.
  6. Neteja de vehicles i piscines:
    • Prohibició de netejar vehicles en domicilis particulars; només es permet en establiments amb recirculació d’aigua.
    • Prohibició de reomplir piscines públiques i privades, excepte en entitats esportives.
  7. Altres:
    • Limitació de l’ús d’aigua en clubs esportius a aigua freàtica o regenerada.
    • Prohibició de pistes de gel, festes d’escuma, jocs d’aigua i dutxes a la platja si es fa servir aigua potable.
    • Les administracions locals poden aplicar més limitacions segons el seu pla d'emergència, incloent en instal·lacions esportives i espais lúdics.

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta