Mitja ceba amb totes les seves capes a la vista i vestida amb una barretina. Aquest és un nou símbol de catalanitat ideat per Francesc Coll i Alfred Arnijas, dos arenyencs moguts per certs sentiments de rebuig a Catalunya. Sota l'expressió 'ser de la ceba', Coll i Arnijas volen transmetre que cal "saber estimar Catalunya com a nació" i conviure "amb respecte cap a totes les ideologies". Per difondre-ho s'han editat uns 2.000 punts de llibre i properament dibuixaran la ceba en nous suports.
El debat sobre la nació catalana que hi ha hagut en l'esfera política, especialment durant els darrers mesos, ha despertat la creativitat de Francesc Coll i Alfred Arnijas. En veure la "necessitat de refermar els principis de catalanitat i d'arrelament a la terra", aquests dos arenyencs han llençat al carrer una nova icona que persegueix aquests objectius.
Es tracta d'una ceba tallada per la meitat, incompleta, i amb totes les seves capes a la vista. Coll i Arnijas expliquen que amb aquesta estètica es vol transmetre, entre d'altres, la manca de compromís per "viure la realitat catalana", així com la protecció que les capes més velles exerceixen sobre les més joves "per evitar influències externes".
Aquest patriotisme simbolitzat en la ceba és, segons els seus autors, una iniciativa que no busca cap vinculació a cap opció política, cap tipus de polèmica i, ni tant sols, la competència amb altres símbols de catalanitat existents. "Hi ha espai pel burro i per la ceba", ha comentat Alfred Arnijas, que afegeix que la iniciativa haurà tingut èxit "si toca el cor de la gent".
Els 2.000 punts de llibre amb la icona de la ceba fa només un parell de setmanes que son al carrer i, de moment, només s'està repartint a poblacions del Maresme, com Arenys de Mar, Calella i Mataró. La intenció dels creadors de la ceba és aprofitar la diada de Sant Jordi per donar-se a conèixer i treure al carrer nous suports, com enganxines o samarretes.