Un dels detinguts per la presumpta trama de corrupció urbanística a les comarques del Barcelonès i el Maresme, l'exdiputat del PSC al Parlament Lluís Garcia, s'hauria embutxacat uns dos milions d'euros en dos anys gràcies a un conveni de requalificació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres. L'acord, que va ser signat pel govern municipal –PP i PSC- i Niesma Corporació SL –presidida pel detingut- preveia un augment del 189% del sostre edificable de la zona de Can Riviere.
L'entitat SOS Llavaneres va denunciar l'operació però curiosament la fiscalia de Catalunya va desestimar investigar el cas el 2007. No obstant això, dimarts al migdia dos agents de la policia judicial vestits de paisà van entrar a l'Ajuntament amb una notificació oficial del magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón per requisar el conveni. En la denúncia, SOS Llavaneres assegura que l'empresa de Garcia va comprar els terrenys el 2003 a una altra societat i es va comprometre a pagar 901,51 euros més per metre quadrat del sostre edificable que establís la requalificació, tot i que aquesta encara no havia estat aprovada. Niesma Corporació va pagar inicialment 3,2 milions d'euros pels terreny i el 2004 en va adquirir uns adjacents per 1,5 milions d'euros. El març del 2005 es va signar el conveni de requalificació i només set mesos després l'empresa del detingut va vendre tots els terrenys a una tercera societat per 9,7 milions d'euros, el triple del que havien pagat per ells.
Segons el conveni, l'edificabilitat de la zona es va veure incrementada al passar d'habitatges unifamiliars aïllats a habitatge plurifamiliar i al incrementar la densitat de 12 vivendes a 83. La contrapartida per a l'Ajuntament era que el promotor invertiria 1,3 milions d'euros en urbanitzar l'entorn i assumiria el cobriment de la riera, una obra pressupostada en 5,9 milions d'euros.
Va ser precisament a causa del poc temps que va transcórrer entre la signatura i la venta dels terrenys el que va fer sorgir les sospites. A més, els nous propietaris van fer modificar el conveni amb l'Ajuntament i, segons els nous acords, els promotors ja no han de fer les obres de cobriment de la riera. Actualment la riera continua al descobert i les obres dels habitatges estan iniciades.
Altres convenis investigats
D'altra banda, un jutjat de Mataró investiga un altre conveni signat el 2006 entre l'Ajuntament de Llavaneres i l'empresa immobiliària Proinosa, presidida pel també arrestat Josep Singla, que va permetre per urbanitzar una antiga zona esportiva de la localitat. Un altre cas que ha arribat a la justícia i pel qual estan imputats l'exalcalde i exdiputat del PP Víctor Ros, així com altres càrrecs del Consistori, és el relacionat amb una escola bressol d'una entitat privada que l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres va voler fer pública a canvi d'uns terrenys municipals.
L'exalcalde, tranquil
D’altra banda, l'exalcalde de Llavaneres, el popular Víctor Ros, continua “tranquil” després de saber que el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha demanat informació sobre el conveni que ell mateix va signar en la seva època al capdavant del consistori. L'exalcalde recorda que el conveni que s'investiga està “arxivat” per la Fiscalia Anticorrupció, després que una plataforma ciutadana el denunciés als jutjats. Ros insisteix que ara “només s'ha demanat informació” i assegura que el que busca Garzón “no té res a veure amb l'àmbit municipal”. L'exalcalde de Llavaneres també ha remés a les paraules del secretari general del PPC, Jordi Cornet, que dimarts treia ferro al cas i apuntava que “només s'ha demanat informació”. Ros també ha fet referència a les declaracions de la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, que aquest dimecres llençava un missatge de “confiança i serenitat” als ciutadans.