M.Coll

El centenari vaixell Sant Ramon s'inaugura el juny a Vilassar

Un dia després, els mataronins l’acolliran en un espai del port

El Sant Ramon, l’embarcació de vela llatina més antiga de Catalunya i recuperada per l’entitat vilassarenca Bricbarca, serà inaugurada oficialment el 19 de juny a Vilassar de Mar amb una gran festa marinera. I, un dia després, repetint la cerimònia, serà definitivament ancorat al Port de Mataró. A més, apart d’aquestes dues cites, just uns dies abans, aquest vaixell salvat ara fa tres anys del desballestament a Benicarló (València), participarà en la trobada de vaixells històrics que tindrà lloc a Barcelona en motiu del Fòrum de les Cultures.

Per a poder afrontar aquesta agenda tan apretada en aquests moments el Sant Ramon s’està acabant de reparar a les drassanes de Roses, perquè d’aquí sis setmanes la nau pugui afrontar-se a les proves de seguretat abans de ser inaugurat.

Mentrestant, els membres d’aquesta entitat vilassarenca d’amants de la mar, estan organitzant les dues festes marineres inaugurals, en les quals hi haurà moltes activitats, com exposicions o tast gastronòmics de productes de la mar. Però paral·lelament, també preparen les activitats ludico-culturals que després de l’estrena oficial es realitzaran a bord d’aquest vaixell com seran: sortides a la mar per a estudiar la costa maresmenca, sortides nocturnes per a fer reconeixements d’astres, creació d’un esplai de mar o cursos d’introducció a la navegació en vela llatina, entre moltes altres.

De fet, aquests cursos de navegació són la única activitat que ja s’està duent a terme, perquè Bricbarca necessita diversos equips de tripulants per afrontar l’agenda de sortides que durant tot l’estiu pensa fer la nau. Perquè els alumnes puguin fer pràctiques, Bricbraca també ha condicionat una segona embarcació de vela llatina, en aquest cas es tracta d’un bot de 24 pams construït a Vilassar de Mar pel mestre d’aixa local Josep Almera.

El Sant Ramon, únic vaixell de pesca de vela llatina encara en circulació, va ser construït a Campello (Alicant) el 1904 pel mestre d’aixa Geroni Llorente. Ara fa tres anys va ser adquirit per l’entitat Bricbarca, un centre d’estudis nàutics que compte amb el suport del Museu Nàutic de Barcelona. La seva restauració ha tingut un cost de 153.000 euros.