Les forces polítiques comarcals s'han posat d'acord sobre quines són les prioritats en l'àmbit de la mobilitat al Maresme. Aquestes prioritats queden recollides en un document titulat "Posicionament del Consell Comarcal del Maresme sobre la mobilitat i les infrastructures a la comarca del Maresme" i que es farà arribar a les administracions amb competències en aquest àmbit. D'aquesta manera, l'ens comarcal demana una planificació a curt, mig i llarg termini per posar solució als problemes de mobilitat a la comarca.
El document va ser aprovat en el ple del Consell Comarcal celebrat el passat dimarts dia 18 i ha estat presentat aquest migdia. Els portaveus de tots els partits representats a l'ens comarcal han coincidit a remarcat l'elevat grau de consens que s'ha aconseguit en aquest document, que recull les aportacions dels estudis que s'han realitzat en els darrers anys al voltant dels problemes de mobilitat que pateix i patirà una comarca que ha vist com la seva població creixia a un ritme espectacular que no s'ha correspost amb una millora de les infrastructures viàries i ferroviàries.
Segons aquests estudis, caldran com a mínim quinze anys perquè la població maresmenca s'estabilitzi en una forquilla oscil·lant entre els 420.000 i els 450.000 habitants. Per això els municipis defensen un model d'urbanització compacta que eviti la dispersió i aposti per una planificació de les infrastructures que facilitin la mobilitat de la població. La potenciació dels transports públics per carretera i ferrocarril i la millora del sistema viari i ferroviari són algunes de les prioritats en aquest sentit que es recullen al document consensuat pel Consell Comarcal.
En l'àmbit ferroviari el Consell Comarcal reclama a curt termini una millora de la freqüència de pas de trens amb especial atenció a l'Alt Maresme, així com una millora dels vehicles, fent-los més accessibles. A mig i llarg termini l'ens comarcal considera necessària la construcció d'una variant soterrada a Mataró i la construcció d'una línia de tren que uneixi Mataró amb Granollers. Altres de les prioritats del consell comarcal són la implantació del carril Bus entre Mataró i Barcelona, una millor conexió en bus amb comarques veïns o la creació d'estacions d'autobusos als municipis de muntanya.
Les propostes referides a la xarxa viària inclouen la demanda de la gratuïtat de la xarxa d'autopistes en un radi de 50 quilòmetres de Barcelona i, en especial a la C-32. Com a mesura transitòria mentre no s'aconsegueix es proposa que sigui gratuïta per als ciutadans del Maresme a través d'un peatge selectiu. Una altra de les grans prioritats de l'ens comarcal és la conversió de la nacional II en vía cívica, tot i que la solució alternativa que caldria donar a la circulació en aquest tram és encara el principal motiu de desacord entre els grups polítics que han subscrit el document.
"La importància d'aquest document és que representa la veu única de la comarca", ha sintetitzat Antoni Soy, vicepresident del Consell Comarcal, que ha recalcat que les competències per fer realitat tots aquests projectes recauen en adminstracions superiors, com la Generalitat o el Govern central. "Aquest document és suficient per anar a negociar amb les administracions, peruqè recull la proposta unitària de tots els municipis", ha afegit el portaveu de CiU, Joan Carles Garcia.