El Consell Comarcal del Maresme (CCM) està posant en marxa una oficina de control i regulació dels habitatges d'ús turístic de la comarca. En els darrers quatre anys, aquests allotjaments s'han triplicat i han passat dels 1.344 pisos censats el 2015 als 3.677 que hi ha actualment. Tot i això, des de l'ens comarcal asseguren que l'oferta il·legal existent fa que aquesta xifra sigui, a la pràctica, "molt superior". És per això que el CCM vol ajudar els ajuntament a "fer aflorar" tota l'oferta il·legal existent –especialment als municipis amb menys infraestructura administrativa– i "posar ordre" en l'activitat. En aquest sentit, el CCM vol impulsar una ordenança comuna que fixi la limitació de l'activitat a cada municipi i estableixi una estratègia conjunta per evitar que es generi un "efecte dominó" que provoqui que la problemàtica es vagi desplaçant de poble en poble.
Des de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) aplaudeixen la lluita contra l'economia submergida, però avisen que la regulació del sector s'ha de fer de manera "ordenada" i que permeti un "creixement sostenible" de l'activitat de manera "coherent" amb la resta de modalitats d'allotjament. "No és pot limitar el turisme només amb els apartaments i deixar-lo créixer per altres bandes", afirma la cap de relacions institucionals de la patronal, Silvia Pastor.
En aquest sentit, Pastor afirma que des d'Apartur es vetlla per un model turístic que en el seu conjunt sigui "compatible" amb l'ús residencial i aposten perquè la regulació de cada municipi es faci un cop estudiada la "capacitat turística" de cada territori. En el que no hi ha cap mena de fissura amb l'administració, defensa, és en la lluita contra la il·legalitat: "És bàsic i essencial. No podem jugar en lligues diferents".