-

capgros.com/ACN

El Mercat de Flor fa 25 anys i busca consolidar-se a l'Euromediterrània

El centre de Vilassar de Mar celebrarà el primer quart de segle amb diversos acte que inclouen el primer simposi internacional de cultures florals

El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, ubicat a Vilassar de Mar, celebra aquest mes de setembre els seus 25 anys fent balanç de la trajectòria, però, sobretot, afrotant nous reptes. El més important, el d’esdevenir centre logístic a la zona de l’Euromediterrània. 'Tenim la millor i més important oferta de flor i planta del sud d'Europa”, ha assenyalat el president del mercat, Josep Vizcarro.

El president del Mercat de Flor i Planta Ornamental assenyala que estan “força contents amb l'oferta” de producte que tenen, i per la qual es facilita “l'exportació” i la “importació”. Ara, la logística podria traçar una de les línies de futur del mercat. “Avui dia no es pot tenir la percepció localista de llavors”, ha comentat Vizcarro, qui destaca, a més, els “canvis actuals en el món de la distribució a tot el món”. “El mercat pot ser molt important com a centre logístic”, ha insistit.

Tot i així, ha insistit que la “internacionalització” no ha d'assolir-se en detriment del client. La zona d'actuació seria l'àmbit de l'Euromediterrània, des d'Almeria fins a Lió, agafant la Vall del Roine, on “'hi ha un gran consum de planta, el nostre producte estrella” ha remarcat el president del mercat. Queda descartat competir amb el mercat d'Holanda, que recentment ha fusionat les seves set subhastes principals. “És impossible, ja que mou el 60% del volum del producte a nivell mundial”, ha recalcat. Tot i així, Vizcarro considera que el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, té l'atractiu d'oferir planta aromàtica i típica del clima mediterrani, “un producte que interessa a l'estranger”. A més, el mercat té la capacitat de gestionar l'excedent de flor que arriba a Holanda des de tots els racons del món.

Segons Vizcarro, la celebració d'aquest quart segle d'història és “el colofó de tota una trajectòria en la que “uns pagesos van fer una aposta molt forta per tenir el seu propi centre de comercialització”. La construcció del mercat la van pagar els socis -majoritàriament productors de flor i planta del Maresme- i el terreny va ser una concessió de la Generalitat de Catalunya. Actualment hi ha 300 parades al mercat, que suposen una ocupació del 95% del recinte i estan implicades més de 110 empreses pel que fa a venda directa, tot i que n'hi ha més relacionades amb el sector de la floricultura i jardineria. El mercat té la forma jurídica d'una societat agrària de transformació (SAT). Actualment, el mercat, que és una entitat assembleària, compta amb 436 socis i més de 2.000 clients.

Els actes commemoratius
Per celebrar el seu 25è aniversari, el Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya ha organitzat el Primer Simposi Internacional de les Cultures Florals, que tindrà lloc del 15 al 17 de setembre a les instal·lacions del Mercat. Coordinat pel mestre florista suís Peter Hess, el simposi vol ser un punt de trobada de les diferents cultures florals que hi ha al món. Per això, representants de tres continents ens explicaran en diverses ponències les cultures florals predominants en el seus països i mostraran com es fan els muntatges i quins són els materials més usats. Des del nord del continent americà, participarà Marc Bergeron, des de la metròpoli de Singapur arriba Anson Low Nobleman, i la cultura floral d’Europa estarà representada per tres experts procedents de distintes àrees geogràfiques del vell continent: de Lituània, Marijus Gvildys, de Suïssa, Marie Hess i d’Itàlia, Gabriele Meneguzzi.

A més, s'editarà '25 anys de Mercat', un recull fotogràfic de tirada limitada per als socis, que retrata l'evolució del sector de la flor i la planta ornamental a Catalunya. El vestíbul de la seva seu acull actualment una mostra amb algunes d'aquestes fotografies, que plasmen en imatges el més destacat de la trajectòria de l'entitat.

Etiquetes: