El PSC ha destacat aquest dimecres, dia 17, l’èxit de l’acord del Consell Comarcal sobre el futur de la mobilitat i que va més enllà de la reducció del cost dels peatges que s’aplicarà a partir de l’1 de juliol. Santi Fontbona, primer secretari dels socialistes al Maresme, ha reclamat la quota de protagonisme del seu partit, tal i com estan fent tots els grups del Consell signants de l’acord, en recordar que “recull les principals demandes que els socialistes vam expressar a la Declaració del Masnou l’any 2007”. Fontbona ha qualificat el document aprovat ahir de “molt important pel futur” i ha recordat que calia valorar les “polítiques responsables i no el populisme”, en referència segurament a les veus que han reivindicat des de sempre la supressió dels peatges.
El president del Consell Comarcal, Josep Jo, ha explicat que després d’anys “cansat d’aprovar intencions, mocions i demés” per fi tenien davant “un fet” que arriba amb “el consens de tots els partits; quan van veure que anàvem junts ens van començar a creure”. El dirigent socialista ha remarcat que el document va molt més enllà dels peatges i la seva reducció, ja que es tracta, per exemple, un tema “molt important com el dels trens”. “Tenim com a prioritari el Tren Orbital, que estarà periodificat aquest 2010 i deixarem enrere el ‘ja ho farem’ que sempre sortia quan es tractava el tema”, ha remarcat. Segons Jo, la principal diferència del tema de la mobilitat maresmenca entre el passat i a partir d’ara és que “es deixen enrere les entelèquies” per passar a “tenir-ho escrit”. Per ell, el consens aconseguit té una figura clau en l’Alcalde de Mataró i representant dels socialistes a la comissió de mobilitat, Joan Antoni Baron. “La seva actitud sense buscar prioritats i consensuant les posicions diverses de tothom ha permès canviar l’actitud dels partits i aconseguir un document al qual és molt difícil dir no”.
Baron ha explicat que l’acord introdueix per primera vegada “criteris de gestió de la mobilitat més enllà dels peatges”, obre qüestions per seguir treballant i defineix un “marc ampli de com volem la mobilitat a la comarca”. Ha posat com exemple un dels punts que parla de transformar la carretera Nacional en una via urbana: “Estant escrit, significa que es podran tenir recursos de la Generalitat per transformar-la”. Segons l’alcalde de Mataró, l’acalorat debat sobre mobilitat s’ha degut al greuges comparatius amb altres zones de l’Estat i al fet que no hi havia “un criteri clar perquè s’anava a cop de reivindicació”. “Així no es fan les coses, i ara tenim elements de gestió de la mobilitat clars i explicitats”.