Una urna, aquest diumenge durant la consulta sobre la independència a Calella.

capgros.com/ACN

El sí a la independència s’imposa amb el 92,16% dels vots

Onze municipis de la comarca celebren referèndums populars, que s'han tancat amb una participació mitjana del 20%

El sí a la independència de Catalunya ha guanyat en la tercera onada de consultes sobre la independència que es va celebrar diumenge, dia 25 d’abril, a 213 municipis catalans, segons les dades de la Coordinadora Nacional per la consulta sobre la independència. Amb el 75% dels municipis escrutats, el 92,16% dels vots ha dit 'sí' a la independència de Catalunya, mentre que el 5,34% hi han votat en contra. Així mateix, els vots en blanc ha estat del 2,50% i els nuls han estat del 0,25%. La participació s'ha situat al voltant del 20% i 265.600 ciutadans que tenien dret a vot han acudit a les urnes.

Al Maresme, s’han celebrat consultes a Cabrera de Mar, Calella, Malgrat, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià, Sant Iscle, Sant Viceç, Santa Susanna, Teià i Tordera. A Calella, el recompte de vots es va veure afectat per un “atac informàtic' al servidor de Decidim.cat. La consulta popular es va tancar amb un 18,92% de participació i un total de 2.992 vots. D’aquests, 855 eren vots avançats que no es van poder introduir al recompte final per la fallada del sistema. Dels vots que finalment sí s'han validat, un 93,63 han estat favorables a la independència de Catalunya. Un 3,97% han votat 'no', un 2,10% de la població ha votat en blanc i un 0,28% han estat nuls. Calella no ha arribat als 5.000 vots, el 'somni' del organitzadors, però durant la jornada d'aquest diumenge s'ha fregat una altra xifra important, els 3.000 vots.

A Cabrera de Mar es va registrar una participació del 27,37%, per sobre de la mitjana, i va guanyar el sí amb un 93,08% dels vots (954 vots). En total es van recollir 1.025 vots que suposen un 27,37% del cens de 3.745 possibles votants. 43 vots van ser pel no i en blanc es van recollir 28 vots. Amb la lectura del resultat de vots, el coordinador general de la Plataforma Cabrera de Mar pel Dret de Decidir, Joan Maluquer, va agrair la participació, la tasca de tots els voluntaris i el suport rebut tant per part de l’Ajuntament com de l’Església parroquial de Sant Feliu, en la persona de mossèn Raimon Canalias.

A Pineda, la consulta va tenir un líder molt especial. Es tracta de Ramon Masachs, el mossèn de la parròquia del barri del Poblenou. Masachs assegura que s'ha sumat a la causa perquè li van demanar i entén que “s'ha de col·laborar” amb les consultes. Masachs detalla que “s'havia de buscar algú que no estigués significat per cap partit polític'. El mossèn del Poblenou ha combinat aquest matí la seva tasca al capdavant de la consulta amb les diferents misses que ha ofert als fidels. “No podem deixar les nostres esglésies, però ho anem compaginant bé”, assegurava Masachs minuts abans de la missa de les dotze del migdia.