Els joves del Maresme són els que estan millor preparats de tot Catalunya, però s'han de conformar amb feines precàries, segons l'"Informe estadístic 1996-2006 de les realitats juvenils del Maresme", elaborat per l'Observatori de la Joventut del Maresme. L'estudi, que depèn del Consell Comarcal, destaca que la generació entre 12 i 29 anys de la comarca es considera de les més ben preparades respecte a estudis i formació. En concret, les noies són les que obtenen un nivell superior universitari respecte als nois.
En deu anys el col·lectiu de joves va créixer en 92.493 persones, un 23% més, especialment, a Sant Cebrià de Vallalta -un 44% de la població és jove-, i un 36% a Santa Susanna, mentre que, a l'altra banda, figura Vilassar de Dalt, amb un 17% menys respecte a fa deu anys, i Premià de Mar, amb un 15% menys.
Els joves del Maresme han endarrerit l'edat d'emancipació, de tenir el primer fill i de constituir un nucli familiar, cosa que s'explica perquè el període d'estudis s'allarga més que abans i això comporta més temps a l'hora de trobar feina i poder independitzar-se.
Finalment, l'estudi també incideix en les desigualtats socials en funció de la procedència del jove que, segons que es descriu, si una persona neix en una família que pertany a grups socials de categories baixes, té moltes possibilitats de mantenir-se en aquest estatus al llarg de la vida i poques possibilitats d'ascendir.