Els primers dies de verema a Alella són d'eufòria. Els viticultors de la zona observant la qualitat del raïm que aquests dies es recull, auguren que la producció de vi d'aquesta collita serà d'una gran qualitat. La sequera i les altes temperatures, a diferència d'altres productes agrícoles del Maresme, ha estat molt favorable per la vinya. La calor dels darrers mesos i la pluja d'aquest cap de setmana ens ha anat molt bé, el raïm ha madurat ràpid i ha guanyat en qualitat, explica Xavier Garcia, responsable dels cellers Alella Vinícola Can Jonc, S.L.
Ara, la verema es centra en la recol·lecció de les especialitats chardonay, sauvignon i pinor noir, minoritàries a la zona de la Denominació d'Origen Vins d'Alella, especialitzada en vins blancs de pansa blanca. El darrer en recollir-se serà el raïm negra, el qual es preveu que doni un vi de menys qualitat que el blanc, ja que per a realitzar-lo també es necessita la pell del gra i aquest amb les altes temperatures ha madurat menys que la polpa.
Malgrat les bones perspectives, enguany la producció no augmentarà en quantitat però sí en qualitat. La calor ha fet un raïm poc espès i els ceps han quedat amb poques fulles, explica García, dos elements que han provocat que la producció de raïm per cep, que pot arribar a quilo i mig, es quedés només als sis-cents grams.
Per altra banda, els ceps que han patit les conseqüències de la calor han estat els mes joves. Hem perdut un cinc per cent dels ceps que vam plantar pel gener, perquè, encara que els hem regat, sense aigua no han pogut arrelar, comenta el viticultor d'Alella Vinícola. Però aquests no afecten a la collita, ja que no es consideren productius fins al cap de quatre o cinc anys.