Fan falta més mentors per a joves extutelats al Maresme

Redacció

Fan falta més mentors per a joves extutelats al Maresme

Punt de Referència fa una crida a tenir més voluntaris que facin de tutors socials de joves, una aposta per la inclusió i l'ajuda que ja s'ha demostrat útil al Maresme

 

El Punt de Referència engega una campanya de captació de mentores per acompanyar el jovent tutelat i extutelat en la seva emancipació, destacant la necessitat d'ampliar la xarxa de suport al Maresme. La mentoria social és una eina fonamental per al creixement i l'èxit d'aquest jpvent. La campanya "Un gest, un món" de Punt de Referència busca implicar a la societat i augmentar la xarxa de mentors per acompanyar aquests joves en el seu camí cap a l'emancipació i un futur prometedor.

Punt de referència busca 15 nous mentors per consolidar-se al Maresme

La campanya "Un gest, un món" s'ha posat en funcionament amb l'objectiu d'incorporar 100 nous mentors abans de començar el nou curs. Aquests mentors seran responsables d'acompanyar els joves tutelats i extutelats del Maresme en el seu procés d'emancipació quan compleixin els 18 anys. Aquesta iniciativa pretén conscienciar la societat sobre la importància de la mentoria social i la necessitat d'expandir-la al Maresme.

La campanya va començar amb l'enviament de cartes a més de 100 persones influents del món polític i social, simulant que arribaven a la majoria d'edat i havien de començar la seva emancipació sense el suport familiar. Això busca implicar-los en la situació que viuen els joves tutelats i extutelats i motivar-los a unir-se com a mentors. Rita Grané, directora de Punt de Referència, ressalta la importància d'aquesta tasca: "Acompanyar joves tutelats i extutelats és una qüestió de drets humans. La mentoria és essencial per al seu creixement i èxit. Amb la seva experiència i dedicació, generem xarxes de suport sòlides i experiències positives de confiança que els permeten avançar en el seu projecte de vida."

Exemple de mentor i jove tutelat

 

Diverses figures de l'àmbit polític i social també han destacat la necessitat de canviar la perspectiva sobre aquests joves. Sònia Ros, periodista i portaveu de Stop Mare Mortum, assenyala que "les migracions no són una excepció, sinó una part inherent de l'ésser humà". Blanca Garcés, Dra. en Ciències Polítiques i coordinadora de l'àrea de migracions del CIDOB, afegeix que els joves migrants es mouen per l'amor a les seves famílies i la millora de les seves condicions de vida.

900 joves cada any deixen d'estar tutelats

A Catalunya, cada any uns 900 joves fan 18 anys i deixen d'estar tutelats per l'estat, trobant-se sovint sense una xarxa de suport sòlida. L'any 2022, Punt de Referència va acompanyar més de 100 d'aquests joves al Barcelonès, el Maresme i el Vallès Occidental, i un 65% va considerar la mentoria com un suport essencial per a la seva emancipació. Amb la campanya "Un gest, un món", Punt de Referència busca noves persones compromeses i motivades per aquesta tasca.

Marina Montoya, coordinadora de mentoria de Punt de Referència, assegura que no cal tenir experiència prèvia, només ganes de compartir i acompanyar els joves en el seu camí cap a l'èxit. La mentoria social és una metodologia que millora la vida dels joves en risc d'exclusió, proporcionant-los una xarxa de suport i confiança que augmenta les seves oportunitats i trenca estigmes. El programa consisteix en 9 mesos de trobades setmanals, amb entrevistes personals i formació inicial per a les persones mentors. L'equip de Punt de Referència vetlla perquè la relació sigui enriquidora per a totes dues parts.