Els serveis jurídics de la Generalitat i la Diputació de Barcelona donen la raó a l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Bernat Graupera, en el conflicte amb UDC. Després de guanyar les eleccions del 2011, Graupera va abandonar el partit per desavinences amb la direcció i, des de l'agrupació local, se l'acusa d'incomplir la llei en no voler abandonar també el grup municipal. Volen que Graupera passi a ser regidor no adscrits, però la legislació no preveu aquest supòsit: "No es pot considerar no adscrit pel fet de causar baixa de la formació política", reciten els informes de la Generalitat i la Diputació. L'únic supòsit que es contempla és que la resta de regidors de CiU expulsin Graupera del grup.
Un nou episodi en l'afer entre Bernat Graupera i UDC arriba a la política local de Sant Andreu de Llavaneres. L'agrupació local d'Unió va acusar l'alcalde d'incomplir la llei en no voler abandonar el grup municipal després de donar-se de baixa del partit, una tesi que venia avalada per un informe del secretari municipal de l'Ajuntament.
Ara, però, dos nous informes d'instàncies superiors corregeixen el secretari, contradient aquella versió. La Direcció General de l'Administració Local del Departament de Governació de la Generalitat i la Direcció de Serveis Jurídics de la Diputació de Barcelona avalen la versió de l'alcalde: No pel fet d'abandonar el partit està obligat a abandonar també el grup municipal a l'Ajuntament.
Segons recita l'informe de la Generalitat, "l'abandó o expulsió del partit polític no comporta l'exclusió del grup municipal". Per causar baixa del grup municipal a l'Ajuntament i, per tant, passar al grup de no adscrits, com demana UDC a Graupera només hi ha dos camins: Que el regidor l'abandoni voluntàriament o que la resta de regidors l'expulsin.
Per Graupera, UDC hauria d'actuar "amb més cautela" i "assessorar-se millor". També ha carregat contra el secretari municipal, de qui ha dit que li cal un "reciclatge" formatiu. Tot i això ha assegurat que no té intenció de demanar el seu trasllat.