El nom de Joan Muray s’associa indiscutiblement amb el Masnou. Des d’aquest municipi del Baix Maresme fa anys que desenvolupa una intensa activitat com a promotor cultural, com a escriptor, com a historiador... De fet, com ell mateix explica compagina l’art amb la història, les seves dues passions.
Muray pertany a l’antiga escola de maresmencs, els que van inventar el concepte multimèdia abans que aquest existís: l’Esteve Albert, en Terri o en Joan Gómez, en són bons exemples. És a dir: tocar moltes tecles però amb l’únic objectiu de la salvaguarda del patrimoni local. L’historiador masnoví és també un apassionat de la macrofotografia, camp en el qual porta més de quaranta exposicions fetes, havent participat en tres salons internacionals i rebut diversos reconeixements.
Entre els puntals del seu treball hi ha l’haver col·laborat des del 1987 en les pàgines del butlletí Gent del Masnou i haver publicat nou llibres on la història és sempre la clau. Amb Pirata i negre ens parlava del capità masnoví Joan Maristany i Galceran “Tara”, genocida de l’Illa de Pasqua. Més recentment, acaba de publicar Mitologia de l’oca, on explica les vinculacions d’aquestes aus amb la història, la cultura i les tradicions. D’altres títols més antics són Masnovins a les Amèriques o Històries de la Vila... del Masnou (volum I i II).
A Nosaltres, els maresmencs, Muray hi aporta la mirada del ciutadà compromès amb el seu municipi. Des d’aquest territori fronterer que és el Masnou, als límits amb la porta de la gran Barcelona, on el verd i el blau comencen a barrejar-se amb l’asfalt i el soroll inacabable dels vehicles que passen per l’N-II, l’historiador i escriptor ens recorda com els ciutadans del Baix Maresme més baix s’aboquen molt més a Badalona i a la capital de Catalunya que a Mataró, i com també el treball pel propi patrimoni, fins i tot el més proper i local, contribueix a peu de carrer a crear identitat maresmenca.