L'Arborètum de Catalunya a Cabrils haurà de tancar les seves portes el proper 16 de maig després que l'Ajuntament d'aquesta localitat hagi decidit no renovar el conveni que els permet utilitzar el territori que ocupa aquesta instal·lació. L'entitat Natura i centenars de voluntaris van crear ara farà 10 anys, i han mantingut fins ara, l'únic indret del país que conté tots els arbres autòctons del nostre territori. El passat mes de març l'Ajuntament de Cabrils va comunicar a Natura que no tenia intenció de renovar el conveni de deu anys per a la gestió de les instal·lacions per part de Natura, sense donar cap raó segons constata un comunicat de l'entitat ecològica.
Per celebrar els 10 anys, i a mode de comiat, l'Arborètum celebrarà el proper diumenge, 15 de maig a les 10 del matí, l'última festa de l'Arbre que comptarà amb visites guiades pel centre de la mà d'Oriol Bassa, enginyer forestal i Joan Pujol, biòleg. A més també hi haurà la possibilitat de realitzar les fotos commemoratives dels arbres plantats pels ciutadans al recinte, a les 12 del migdia. L'àmbit festiu arribarà a dos quarts d'una del migdia amb un vermut per tothom, mentre que la vessant més tràgica i d'adéu serà ja cap a dos quarts de dues amb el tancament de l'Arborètum.
Història de l'Arborètum
El maig de 1996 l'Arborètum de Catalunya a Cabrils obria les seves portes. Ho feia en una pista de trial per motos, en uns terrenys sense cuidar i a l'entorn d'una masia gairebé oblidada per convertir tot plegat en un dels espais d'educació ambiental més importants del Maresme i Catalunya. Amb una àmplia oferta d'activitats per escolars han passat durant aquests anys prop de vint-i-cinc mil escolars, segons fonts de l'entitat gestora. A més de les activitats l'Arberòdrom ha comptat amb cursos d'identificació d'arbres, de fauna, ecologia i reciclatge, així com fòrums d'auditories ambientals, trobades d'ADF i festivitats locals.
Malgrat aquest revés, Natura assegura que continuarà en la seva línia de treball adreçada a l'educació ambiental i la cura del patrimoni natural del Maresme, en especial en àmbits com les Cinc Sènies a Mataró i la Feu a Argentona, entre d'altres.