Agents de la Guàrdia Civil actuant contra el referèndum a Sant Cebrià de Vallalta, l'1 d'octubre del 2017

"L'escola estava destrossada però l'objectiu era que els nens la trobessin com un lloc segur"

En el primer aniversari de l'1-O, l'escola Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta recorda les destrosses que va provocar l'actuació de la Guàrdia Civil

Més enllà dels fets ocorreguts el matí de l'1 d'octubre de 2017, la gestió de 'l'endemà' amb els alumnes és un dels records més "tristos" que, un any després, guarda la direcció de l'escola Pi Gros de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme). "Hi va haver molta por, molta tristor i molta decepció per l'incomprensible de la situació, recorda la directora del centre, Neus Marqués, ara que s'apropa el primer aniversari del referèndum i de l'1 d'octubre

L'endemà, relata, "quan s'obre l'escola els sentiments són molts rars". La imatge del centre és de destrossa absoluta quan són tres quarts de vuit del matí del 2 d'octubre i en pocs minuts han d'arribar els primers alumnes. Calia actuar ràpid perquè "els nens trobessin l'escola com un lloc segur" i, tot i que es va sentir molt sola, volia intentar "que fos un dia normal". Les principals destrosses que va provocar l'actuació de la Guàrdia Civil són el trencament de fins a nou portes i del sistema d'alarmes i la pèrdua de dos ordinadors. Per 'sort', la majoria de portes són de l'àrea de despatxos, on els alumnes no tenen accés. També queda totalment inutilitzada la de la biblioteca, que està en una ala del centre que es pot aïllar.

"La biblioteca es va tancar durant 10 dies i van canviar algunes dinàmiques de l'escola perquè els nens no ho veiessin", explica la directora del centre. Marqués lamenta que els agents que van irrompre al centre anessin "esbotzant portes pel camí" perquè no trobaven unes urnes que una estona abans els voluntaris del referèndum havien amagat fora de l'escola. Els danys causats van superar els 3.000 euros, una xifra que l'escola va avançar i que posteriorment han acabat assumint al 50% el Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Sant Cebrià de Vallalta perquè les asseguradores no han volgut pagar les reparacions dels danys causats per l'actuació policial.

A les aules, detalla la directora, van ser els mateixos alumnes els que van tenir la necessitat de parlar sobre el que havia passat el dia anterior. Molts d'ells, de fet, eren a l'entorn de l'escola en el moment dels fets i van viure en primera persona les càrregues policials. "Això no es podrà oblidar durant molt temps", assegura la directora.