Les pluges de les últimes setmanes han encès alguns llums d'alarma al Maresme per l'estat de conservació de les rieres. L'amuntegament de vegetació dificulta la circulació de l'aigua i algunes associacions, com la Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) adverteixen que el mal estat de les lleres suposa un risc "important”. i asseguren que després de les pluges de les darreres setmanes la comarca ha tingut "molta sort" perquè s'ha "salvat de les inundacions". Segons les ADF, el mal estat d'algunes de les rieres augmenta el risc d'inundacions "importants" a municipis com Mataró, Malgrat de Mar, Santa Susanna, Arenys de Mar, Premià de Mar o Vilassar de Mar.
Els agents forestals calculen que les darreres pluges van ser d'intensitats màximes de 20 a 25 litres per metre quadrat en una hora, i adverteixen que les rieres d'aquests municipis "no haguessin pogut engolir intensitats superiors als 40 litres per metre quadrat en una hora", degut a l'acumulació de canyes, l'abandonament de l'activitat agrícola o les modificacions urbanístiques a les conques de les rieres.
Les ADF carreguen directament la responsabilitat a l'Agència Catalana de l’Aigua, ja que és l'administració competent en el manteniment de rieres. L'ens públic reivindica que entre els anys 2006 i 2010 ha invertit més de 2,1 milions d'euros en el manteniment i conservació de rieres del Maresme, que s'han materialitzat en prop de 200 actuacions.
Fonts de l'ACA, però, reconeixen que aquestes son feines "complexes" perquè "hi ha molts quilòmetres de rieres a mantenir" i que davant la situació pressupostària de la Generalitat ara s'actuarà de manera més "selectiva" perquè, recorden, "el pressupost no és il·limitat".
En aquest context, l'ACA afirma que s'estan buscant diverses formules de col•laboració amb els Ajuntaments per tal que es puguin fer determinades actuacions de conservació de les rieres. Prèviament, s'està estudiant quines rieres i quines actuacions són prioritàries i que li suposarà a cada administració fer aquests treballs.
Fins ara l'ACA s'encarregava de retirar les canyes i la vegetació que obstaculitza el pas de l'aigua, mentre que era feina de cada Ajuntament retirar els residus d'origen humà que apareixen amb les rierades. Aquest 2011, però, l'Agència Catalana de l'Aigua tampoc s'ha pogut encarregar d'aquestes tasques, segons fonts de l'ens públic.
És per això que molts ajuntaments assumeixen directament aquestes tasques. A Arenys de Mar, un dels municipis que més s'associa amb les rierades, són els tècnics de la brigada els que fan totes les tasques de conservació "des de fa anys", segons comenta el regidor de Medi Ambient Juanjo Almansa. "Amb els recursos que tenim no podem arribar a fer el 100% de la feina", es lamenta.
L'Ajuntament de Mataró, per la seva banda, ha engegat aquesta setmana la neteja de les rieres de Sant Simó i Argentona de manera "extraordinària". Segons informa el consistori, un cop finalitzats els treballs es demanarà a l'ACA "que n'assumeixi el cost". L'Ajuntament calcula que seran prop de 25.000 euros els diners que es destinaran a la neteja de la riera.
Segons l'ACA, el pagament d'aquests diners no està garantit perquè "ja no hi ha pressupost" pel 2011 i serà un funció del pressupost que s'aprovi pel 2012 i de quines siguin les prioritats de l'ACA que es destinaran els diners a una o altra actuació.