capgros.com

La Via Romana de Parpers, declarada Bé cultural d'interès nacional

La via, ubicada a la part nord d'Argentona, és un paratge que es pot resseguri per recuperar espais museïtzats

El Govern ha acordat aquest dimarts declarar bé cultural d'interès nacional (BCIN) la Via Romana de Parpers, a Argentona, en la categoria de zona arqueològica. La Via Romana de Parpers està situada a la part nord del municipi d'Argentona. S'ha convertit en un paratge que es pot resseguir per recuperar alguns espais museïtzats. En conjunt, es tracta d'un espai patrimonial de gran importància des del punt de vista cultural, científic i natural que cal protegir com a zona arqueològica.

Aquest tram de via té un recorregut de poc més d'un quilòmetre amb un desnivell absolut de 125 metres. Al llarg de tot aquest tram es conserven encara nombroses restes dels murs de contenció que sostenien la calçada, bastits amb una sòlida maçoneria. També s'hi localitzen 10 contraforts de secció triangular i planta rectangular que suportaven els murs de contenció.

Si bé cronològicament no es pot precisar amb prou certesa la seva construcció, es creu que ja existia cap al segle II aC. Aquesta consideració es basa sobretot en la troballa d'un mil·liari a Santa Eulàlia de Ronçana, al Vallès Oriental, on apareix el nom de MV Sergius, identificat com el cònsol romà que l'any 120 aC governava la Hispània Citerior, tot i que els seus orígens encara podrien ser anteriors a l'època preromana.

Les primeres notícies documentals daten del període alt medieval i se sap que es va reformar fins al segle XVIII. El caminal de Parpers va caure en desús quan a partir del1844 es va construir una nova carretera per superar el coll homònim, l'actual C-1415b, de Granollers a Mataró.

Etiquetes: