M.Coll

Les floristes preveuen una caiguda d’un 10% en la venda de flors per Tots Sants

La pluja i el vent afecta la producció de crisantems i gladiols del Maresme

El Gremi de Floristes de Catalunya preveu enguany una caiguda de la venda de flors per Tots Sants. Estimen, que segons la tendència dels darrers anys, les vendes en establiments oficials baixaran un 10%. Un pronòstic difícil de comprendre si es visita el cementiri de Mataró, avui ja molt concorregut per aquells que volen evitar les aglomeracions del diumenge. Però, segons Josep Oliveras, portaveu del Gremi de Floristers de Catalunya, encara que es mantingui la tradició de visitar la tomba dels familiars difunts aquesta no ajuda a la venda de flors. “Cada vegada els nínxols tenen més flors de plàstic i en els panteons ja no hi ha mai corones”, explica el portaveu, qui també denuncia la competència desleial que practiquen les botigues ambulants de flors que s’instal·len davant dels cementiris. Aquesta caiguda en la venda al detall no s’ha notat al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Vilassar de Mar, on la venda als major s’ha mantingut respecte a la de l’any passat.

Les flors més demanades per Tot Sants continuen sent els crisantems, els gladiols, les gerberes, el clavell, en decadència, el lilium i la rosa, aquestes dues darreres en alça malgrat no són tradicionals d’aquesta diada. El més venut, però, continua sent el crisantem, en diverses varietats de colors, una flor que en el cas del Maresme ha patit força amb les baixes temperatures dels darrers dies, les quals han relentit el seu creixement, en aquest cas sense afectar el preu.

El gladiol és l’altra flor maresmenca més perjudicada per la climatologia adversa. Les ventades d’aquestes darreres setmanes han malmès una part de la producció, ja que aquesta flor es cultiva fora hivernacle. En aquest dels gladiols, els afectes climatològics sí han fet augmentar una mica els preus, ja que l’oferta d’aquesta flor solament prové del Maresme, per la seva delicadesa no es pot importar d’altres llocs. Aquest no és el cas d’altres espècies, com és el cas de la rosa, que sovint arriben de Sud Amèrica, especialment Equador i Colòmbia; països del Nord d’Àfrica, Holanda o Israel. Importacions que afecten a les famílies de la comarca que es dediquen a aquestes explotacions florals.