El nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Sant Andreu de Llavaneres només està pendent del vistiplau de la Direcció d'Urbanisme de la Generalitat, després que l'Ajuntament l'hagi aprovat provisionalment. El Pla, que preveu fer créixer el municipi fins als 15.000 habitants en un termini de dotze anys, té la ciutadania i el consistori dividit i només compta amb el suport de set dels tretze regidors.
L'equip de govern llavanerenc (PP, PSC) ha aprovat amb la majoria simple necessària el document que guiarà l'ordenació futura del municipi, caracteritzada per l'ampliació de la zona forestal i l'aposta per la promoció d'habitatges protegit. Tot i això, el creixement 'desmesurat', la històrica polèmica de la futura zona esportiva o el planejament de Can Riviere són arguments suficients per l'oposició.
Gent de Llavaneres (GLL) i CiU van lamentar en un ple molt tens, dilluns al vespre, que el govern hagués fet públic un pla 'sense consens' i que ara l'aprovés amb una majoria simple. El regidor de CiU Lluís Nogueras va ser especialment crític amb aquest aspecte i considera que les 'presses' per aprovar el Pla només poden respondre a 'objectius electoralistes'.
Tot i això, el regidor d'Urbanisme, Antoni Jiménez, defensa que el pla 'millorarà la qualitat de vida' i destaca que es protegiran zones verdes augmentant en més de 24,5 hectàrees l'espai no urbanitzable, ampliant la zona boscosa que envolta el municipi. Pel que fa a la mobilitat, el nou POUM afavoreix al vianant, envers el vehicle, es pacificarà la riera i es soterraran 16.000 metres quadrats d'aparcament.
L'arquitecte director de l'equip redactor del Pla General, Sebastià Jornet, ho va explicar prèviament en el plenari, però tot i aquest plantejament el portaveu de GLL, Mateu Jaumendreu, considera que el POUM no preveu un creixement 'equilibrat', 'sostenible' i 'previsor' i calcula en 25.000 habitants el sostre de creixement del municipi, i no en 15.000, com defensa el govern.
En aquest sentit també es pronuncia CiU, que lamenta que el futur planejament del municipi no contemplés l'ampliació de superfície mínima dels habitatges. En concret, els dos grups de l'oposició es mostren especialment contraris 'desgavell' de Can Riviere, on 'es preveuen una vuitantena de pisos on abans hi anaven vuit cases unifamiliars'.
Per la seva banda, el govern defensa que, en matèria d'habitatges, són una prioritat les promocions per joves, gent gran, discapacitats, famílies monoparentals i famílies nombroses. Jiménez explica que el nou pla destinarà el 40% del sòl que es transforma, i un de cada dos habitatges planejats, a habitatge protegit es duplica el que ordena la Generalitat.
Pel que fa a l'aposta d'equipaments, es recull la necessitat de fer una escola bressol, una escola de primària i una de secundària a la zona costanera del municipi, a més d'un centre cívic polivalent. També es contempla els ja anunciats projectes de l'hotel d'entitats de 'La Bodega', el casal de joves de Can Riviere o el museu d'art contemporani del publicista Lluís Bassar, a més de la polèmica zona esportiva.
GLL denuncia que, tot i aquests equipaments, el municipi té un important 'dèficit de serveis' i lamenta que la zona esportiva la gestioni durant 50 anys una empresa privada. Aquest projecte, ja està en obres i preveu habilitar més de 30.000 metres quadrats d'espais esportius d'última generació per les entitats locals.