Vista del polígon del Pla d'en Boet, centre d'activitat econòmica de la capital del Maresme

El Maresme és una de cinc comarques més pobres de Catalunya segons el PIB per càpita

Es tracta de la cinquena comarca amb un PIB per càpita més baix, 10.000 euros per sota de la mitjana catalana

El Maresme és una de les comarques més pobres de Catalunya, malgrat ser la cinquena que aporta més PIB al seu conjunt. Així ho mostra l'estudi del Consell Comarcal del Maresme, amb dades de 2019, abans dels efectes de la Covid.

Segons aquest estudi, el Maresme es troba molt per sota de la mitjana catalana pel que fa al PIB per càpita. Es tracta de la cinquena amb xifres més baixes de Catalunya en aquest àmbit, només per sobre del Priorat, Montsià, Baix Penedès, Garraf i Pallars Jussà. Aquest fet contrasta amb que el Maresme aporta el 4,06% del Producte Interior Brut (PIB) català, darrere del Barcelonès, el Vallès Occidental, el Baix Llobregat i el Vallès Oriental.

Laper mitjana catalana és de 32.600 euros de PIB per càpita, mentre que al Maresme se situa tan sols en 22.500 euros. La majoria de municipis de la comarca van augmentar el PIBa excepció d'Arenys de Mar i Cabrils, que van mantenir les mateixes xifres que l'any anterior (2018) i Dosrius, Malgrat de Mar, El Masnou, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Pol de Mar i Tordera que van registrar un descens.

Una altra característica general és que el sector que més riquesa genera és el dels serveis amb l’excepció de Palafolls on la indústria, amb una contribució del 48,8%, supera als serveis (45,4%). El pes del sector serveis a nivell local oscil·la entre el 51,3% d’Argentona i el 89,8% de Calella. Alella (88,2%), Cabrils (86,4%), Tiana (86,3%) i Sant Vicenç de Montalt (86,1%) són també els municipis amb més impacte de les aportacions del sector serveis.

A banda de Palafolls, Argentona (40,1%), Arenys de Munt (32,5%) i Dosrius (32,6%) són els altres tres municipis amb més pes industrial. D’altra banda, Vilassar de Mar és el municipi en què el sector primari fa una major aportació al PIB (7,1%) seguit per Arenys de Mar (3,4%) i Vilassar de Dalt (3,2%).

La riquesa generada en el sector de la construcció té un pes sobre el PIB municipal del 12,7% a Premià de Mar, del 10,9% a Canet de Mar i del 10,7% a Sant Andreu de
Llavaneres.