Una dotzena d’ajuntaments del Maresme han delegat en el Consell Comarcal la gestió de la contractació d’agents de policia local, estalviant així tràmits administratius a les coroporacions municipals. A més, de la convocatòria d’onze agents que ara s’engega en resultarà una borsa d’interins a la que els ajuntaments podran recorrer quan tinguin alguna baixa. En aquest context, la incorporació d’interins als diferents cossos policials podrà ser pràcticament “d’un dia per l’altre” en cas de necessitat, segons ha afirmat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. L’oposició preveu concloure a la tardor i els agents que hagin obtingut plaça es podran incoroprar al gener a l’escola de policia. Al carrer arribarien el setembre de 2023.
Dels ajuntaments que han subscrit el conveni per impulsar aquesta oposició conjunta, no tots tenen places vacants a la seva Policia Local. D’aquests n’hi ha set: Arenys de Mar (convoca una plaça), Calella (4), El Masnou (2), Sant Andreu de Llavaneres (1), Sant Vicenç de Montalt (1), Teià (1) i Vilassar de Dalt (1).D’altra banda, però, n’hi ha que s’hi sumen simplement per poder accedir en un futur a la borsa d’agents interins que es generi. Els aspirants que aprovin l’oposició però que no acabin obtenint plaça passaran a formar part d’aquesta borsa a la que els ajuntaments podran accedir en cas de necessitat.
A més dels ajuntaments que convoquen plaça també hi podran accedir Caldes d’Estrac, Cabrera de Mar, Canet de Mar, Sant Pol de Mar i Vilassar de Mar. La previsió és que tot el procés estigui enllestit a la tardor i que els agents que guanyin la plaça facin llavors la formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Les expectatives per a la comarca són altres i des del Consell Comarcal esperen que un eventual èxit de la prova pilot faci que més municipis s’hi vulguin adherir en convocatòries conjuntes, segons ha reconegut el conseller comarcal de Serveis als Municipis i alcalde de Teià, Andreu Bosch.
En aquest senti, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, assegura que a través de la contractació conjunta, el sistema administratiu dels municipis no quedarà “col·lapsat” perquè de tots els tràmits se n’encarregarà a partir d’ara el Consell Comarcal. El conseller també posa en valor que a través de la borsa d’interins es puguin fer substitucions de manera ràpida sense deixar “massa temps” amb manca d’efectius. De fet, les substitucions a través de la borsa són pràcticament immediates perquè els aspirants no cal que completin llavors el curs de l’escola de policia.
L’acord, explica Elena, resol “un problema concret dels ajuntaments”, però això no treu, diu, que la conselleria continuï treballant perquè aquesta legislatura es pugui aprovar la Llei de Policia de Catalunya que permeti resoldre el treball conjunt entre policies locals i mossos d’esquadra.