L'estiu comporta un increment de trànsit a les principals autopistes catalanes, no només de manera interna, sinó també pel pas de vehicles que circulen en direcció a Europa o el nord de l'Àfrica. Amb l'objectiu de reduir el risc d'accidents, el cos ha establert diversos controls de trànsit, part d'ells orientats única i exclusivament al transport de viatgers, principalment autocars. L'objectiu és garantir que els conductors estiguin descansats i que els vehicles es troben en condicions òptimes per a garantir la seva seguretat. Aquest dijous a la tarda s'ha organitzat un d'aquests controls a l'AP-7, just on es trobava l'antic peatge de la Roca del Vallès, i on s'ha fet ús dels dispositius de control aeri, amb un dron i un helicòpter.
Els Mossos fa temps que han posat l'ull en el transport de viatgers, donat que comporta el desplaçament de vehicles de gran tonatge i amb moltes persones a l'interior. Coincidint amb el greu accident d'un bus aquest dimarts a la C-32, a l'alçada de Tordera, els cos ha mostrat aquest dijous de quina manera es treballa per a fer una tipologia de controls orientats només a aquest tipus de vehicles, i que amb l'estiu guanyen protagonisme per l'increment de la mobilitat.
El lloc escollit ha estat l'antic peatge de l'AP-7 a la Roca del Vallès i en sentit Girona, un espai on tan sols queda part de l'estructura de l'antiga zona de pagament. El control, però, comença quilòmetres abans, amb l'ajuda de l'helicòpter que permet localitzar un vehicle en qüestió, i des d'on s'informa a terra perquè un cotxe de la divisió de Trànsit insti el conductor a seguir-los. El seguiment també es fa des d'un dron, que permet tenir una visió aèria des del punt de control del trànsit i dels quilòmtres més propers.
"Retirem el vehicle de l'autopista cap a una zona segura, i allà controlem dos elements, el conductor, amb una prova d'alcoholèmia, el de permís de conduir i de transport de viatgers, i després el vehicle, analitzant el tacògraf, que és el que ens indica qui condueix, el temps que fa que ho està fent, si ha descansat, i la velocitat", explica el sergent Toni Sòria, cap de la Regió Metropolitana Nord de Trànsit. "Ens interessa el descans, que la persona condueixi amb les condicions corresponents", afegeix Sòria, motiu pel qual el control del tacògraf és el que més temps comporta. En aquest control també es verifica que es disposa dels sistemes d'extinxció d'incendis que cal a l'interior de l'autocar, així com que les rodes estiguin en bon estat o que els retrovisors i el parabrises no tinguin esquerdes potencialment perilloses.
Si bé aquest tipus de controls es fan tot l'any, el sergent destaca que a l'estiu hi ha un increment de la mobilitat, que comporta més riscos a la carretera. "Suposa que al trànsit habitual s'hi suma el de transport de viatgers, tant en sentit nord com en sentit sud, hi ha qui va a altres destinacions des d'Europa, com per exemple l'Àfrica", afegeix.