El municipi maresmenc que vol reduir a la meitat la població de coloms

Redacció

El municipi maresmenc que vol reduir a la meitat la població de coloms

L'Ajuntament d'Argentona habilita dues gàbies per a sacrificar la meitat dels 500 exemplars que calcula que hi viuen

 

L'Ajuntament d'Argentona, amb el vistiplau de la Generalitat de Catalunya, treballa per a reduir la superpoblació de coloms al nucli urbà, on s'estima que hi ha uns 500 exemplars de l'espècie roquers domèstics. El consistori ha col·locat dues gàbies en dues zones estratègiques del municipi per a poder fer les captures, una mesura molt efectiva i innòcua. Estan habilitades amb aigua, menjar i aixopluc i quedaran instal·lades durant dos mesos. L'empresa especialitzada Colomba Control SL és l'encarregada de buidar-les de forma regular i portar els animals al punt de sacrifici.

  • Amb aquesta actuació, que té un cost de 2.178 €, es pretén reduir la població a la meitat.

La darrera captura de coloms que va fer l'Ajuntament d'Argentona va ser l'any 2021 quan, amb aquest mateix mètode, es va aconseguir rebaixar el nombre d'exemplars un 50 %. A més, al llarg dels darrers anys, el consistori també ha col·locat punxes, xarxes i altres elements en edificis públics i arbrat viari per evitar la cria de l'espècie. L'Ajuntament d'Argentona recorda que, des de l'any 2013, l'Ordenança reguladora de tinença d'animals al municipi prohibeix l'alimentació de coloms.

gabia coloms

La sobrepoblació, un problema de salut pública

La sobrepoblació de coloms s'ha convertit en un problema comú a moltes ciutats catalanes, especialment a Barcelona. L'elevat nombre d'exemplars, amb prop de 100.000 coloms segons els últims censos, genera un gran volum de queixes ciutadanes i planteja riscos per a la salut pública. A més de causar danys al mobiliari urbà amb els seus excrements corrosius, els coloms també contribueixen a l'augment de brutícia, malalties i paràsits. L'ecosistema urbà desequilibrat, on els coloms tenen pocs depredadors naturals com falcons o gavines, afavoreix la seva proliferació desmesurada, la qual cosa incrementa la preocupació per la seva gestió i control.

Els esforços per combatre aquesta plaga han inclòs mesures com la utilització d'aus rapinyaires i la distribució de pinso anticonceptiu amb nicarbanzina, però amb resultats limitats. Els experts coincideixen que la mesura més eficaç és reduir l'alimentació que ofereixen tant veïns com turistes, ja que això afavoreix la multiplicació de les colònies. Iniciatives de conscienciació i pressió sobre els alimentadors han donat millors resultats que els anticonceptius, com demostra la reducció del 40% de la població de coloms en una prova pilot a Sant Andreu. Així, es posa èmfasi en la necessitat d'una acció prolongada i coordinada per controlar aquest problema en les ciutats.

Etiquetes: