OCB Bel Canto

J. V.

Música en el castell

En la seva onzena edició, el festival de Santa Florentina amplia la definició de “clàssica” per incloure propostes atrevides com la nit de Broadway

Mozart és un clàssic. Gershwin, també. El festival de Música Clàssica del Castell de Santa Florentina de Canet de Mar amplia aquest any la definició dels clàssics obrint la seva programació a propostes atrevides, com ara la Nit Americana, on hi tindran cabuda els grans compositors dels musicals de Broadway tals com Gershwin, Rodgers, Hammerstein o Bernstein. Aquest és només un exemple del camí que agafa el festival d’estiu de música clàssica més important de la comarca: sense renunciar als seus orígens, aposta també per nous formats i propostes innovadores. Un bon exemple es pot trobar en el concert que dissabte, dia 18, servirà per inaugurar el festival: un Recital de Bel Canto on, per primera vegada a Santa Florentina, els cantants estaran acompanyats per una orquestra dalt de l’escenari i no amb el tradicional acompanyament a piano que s’havia fet fins ara.

Però sens dubte, una de les propostes estrella d’aquesta onzena edició del Festival serà el Concert organitzat en motiu del centenari de l’ampliació del Castell de Santa Florentina, una obra de reforma realitzada per l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. El programa del concert, format per un repertori de compositors catalans de l’època modernista, inclou també l’estrena en exclusiva de l’obra “Música per a un castell”, de Josep Pascual. “Volíem fer una cosa especial per celebrar el centenari”, explica el director del festival de Santa Florentina, Carlos Hartmann, que relata com van posar-se en contacte amb el compositor Josep Pascual per fer-li aquest personal encàrrec. Aquest concert servirà per donar rellevància a l’escenari del festival, l’imponent castell de Santa Florentina, l’edifici del qual data del segle XI tot i les posteriors remodelacions. La més important, la realitzada per Domènech i Montaner ara fa cent anys, i amb la que l’arquitecte hi va introduir elements d’estètica modernista tals com vidrieres, ceràmiques, ferros forjats i escultures. Hartmann, a més, destaca la particularitat del castell en relació al festival: “tots els concerts es fan al pati d’armes, que és un espai captivador i amb una acústica molt bona”, explica.

El pati d’armes serà, doncs, l’escenari d’aquests nous formats, però també d’una sèrie de concerts que s’emmarquen en una línia continuista respecte l’oferta d’anys anteriors, segons reconeix el director del festival. Així, en el programa també destaca el concert que oferirà l’orquestra de cambra de l’Academy of St. Martin in the Fields, el d’I Musici de Vivaldi o el concert de la Haydn Festival Orchestra, que rememorarà els 200 anys de la mort del compositor que els dóna nom. Com és tradicional, una gala de tenors, entre els quals el mataroní Josep Fadó servirà per cloure el festival el dia 22 d’agost

Hartmann destaca l’esforç per mantenir el nivell de la programació en un any complicat pels efectes de la crisi : “És un mal moment per tothom, però fem molts esforços per continuar amb el festival”, explica Hartmann. El festival de Santa Florentina costa 180.000 euros que es finança gràcies a les aportacions dels patrocinadors privats i les ajudes d’administracions, entre les quals l’Ajuntament de Canet de Mar.

Etiquetes: