Negociacions per aturar la protesta pagesa de Santa Susanna

Redacció / ACN

Negociacions per aturar la protesta pagesa de Santa Susanna

L'alcalde es compromet a salvaguardar l'espai agrícola i demana als pagesos, han tornat a ocupar l'espai d'obres, que abandonin la protesta

 

L'Ajuntament de Santa Susanna i els pagesos del Pla de Balasc s'han reunit per intentar desencallar el conflicte per l'avenç de les obres del futur vial que travessa l'espai. L'alcalde, Joan Campolier, s'ha compromès a salvaguardar l'activitat agrícola i assegura que "ampliar un vial no vol dir carregar-se el sòl". La trobada ha tingut lloc després que els pagesos hagin tornat a ocupar l'espai d'obres i evitar així que les màquines puguin avançar fins la part dels terrenys agrícoles que el consistori ha expropiat. De moment el bloqueig es manté, malgrat Campolier els ha demanat acabar amb la protesta. El finançament de l'obra està condicionat pels terminis dels fons Next Generation i l'alcalde assegura que "no es pot endarrerir més".

  • Després que dimarts els pagesos ja ocupessin l'espai d'obres del vial, obligant a aturar les obres durant poc més d'una hora, aquest dimecres han ocupat la franja dels camps de conreu per on es preveu ampliar el vial preexistent, que ha de passar de set a quinze metres d'amplada.

La maquinària hi preveia accedir aquest mateix dimecres i l'acció dels pagesos ha obligat la Policia Local i els Mossos d'Esquadra a intervenir. Durant més de dues hores s'han mantingut converses amb els afectats i els seus advocats. Finalment, les trucades amb l'Ajuntament han permès tancar una reunió amb l'alcalde de Santa Susanna.

La zona segueix igual: protesta i obres aturades. Foto: ACN

Tot i el gest de Campolier per trobar-se amb els afectats, els pagesos s'han negat a abandonar els terrenys i insisteixen en la necessitat d'aturar les obres. Al·leguen irregularitats en els diferents processos administratius que s'han fet per part del consistori per fer possible les obres. Des d'Unió de Pagesos se li ha traslladat al consistori que el projecte no respecte la ubicació acordada amb Adif per al pas soterrat, que d'acord amb aquesta documentació aniria al terme municipal de Pineda de Mar. El sindicat també ha aportat informes desfavorables al projecte per part d'Acció Climàtica.

Els afectats també asseguren que l'expropiació només afecta els propietaris dels terrenys, però recorden que en molts casos hi ha arrendataris als que no s'ha tingut en compte a l'hora d'establir les compensacions, com tampoc s'han valorat les diferents casuístiques de cada finca.

La policia ha seguit la situació de prop. Foto: ACN

Fa por la urbanització completa

Amb tot, el sector afirma que el projecte del vial és només "una primera passa" per a la urbanització completa del Pla de Balasc i la conseqüent pèrdua futura de la zona agrícola del municipi. A continuació d'aquest sector s'alça la zona hotelera de Santa Susanna, que podria créixer si el Pla de Balasc s'acabés requalificant. Campolier nega que aquest sigui l'objectiu del consistori i recorda que "des de l'any 76", quan va accedir per primer cop a l'alcaldia, ha defensat sempre la zona agrícola: "No he fet altra cosa". L'alcalde, a més, diu que tota la tramitació del projecte té el vist-i-plau de les administracions municipals i demana acabar amb el debat sobre la idoneïtat de les obres.

L'alcalde de Santa Susanna també vol evitar que hi hagi nous "enfrontaments" a la zona d'obres i demana als pagesos que "entenguin la situació" i aixequin la protesta. Les obres del vial i el pas soterrat haurien d'acabar el 15 de maig de 2025 per no perdre el finançament europeu i segons Campolier això implica fer-ho "en un temps rècord".

Per la seva banda, però, els pagesos mantenen per ara el bloqueig i els torns de vigilància a les dues finques afectades més directament per la construcció del pas soterrat. Es preveu que en les pròximes hores es tornin a convocar assemblees amb els afectats per decidir les pròximes passes, però entretant no volen que les màquines comencin a perforar.