Una tortuga babaua, o careta, a les platges del Maresme. Foto: @FaunaMarinaCat

Redacció / ACN

Neixen 17 tortugues careta a Premià de Mar

Sembla que aquest tipus d'animal li ha agafat el gust al Maresme.

Les 17 primeres cries de tortuga careta (Caretta caretta) del niu de Premià de Mar (Maresme) han començat a sortir aquesta matinada, segons ha informat el Departament de Territori i Sostenibilitat. Els ous de la platja han començat l'eclosió a les 03.43 hores de la matinada. Abans de les 09.00 hores del matí ha sortit l'última cria, la que feia 17. Un equip format per personal tècnic de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat, Agents Rurals i equips de voluntariat fa setmanes que estan duent a terme un seguiment exhaustiu de l'evolució del niu, vigilant-ne la temperatura.

La posta original va ser de 62 ous el passat 1 d'agost a la platja de la Descàrrega, tot i que posteriorment el niu es va traslladar a la veïna platja de Llevant perquè la ubicació original –molt a prop de les escales d'accés a la platja i a 8 metros de l'aigua- presentava riscos per al desenvolupament dels embrions.

Se suma al niu de la Platja de Sant Simó del passat mes d'agost

El trasllat el va supervisar la doctora Elena Abella, especialista reconeguda amb més de 20 anys d'experiència en nidificació de tortugues. De fet, quatre ous dels 62 trobats es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins (CRAM), per incubar-los artificialment i ja van eclosionar fa uns dies. El niu de la platja de Llevant compta amb dos sensors de temperatura, un a l'interior i un altre al costat, per controlar en tot moment les condicions ambientals, ja que per sota dels 25 ºC, els embrions moren.

La col·locació de sensors forma part del projecte de recerca internacional en què la Generalitat participa, juntament amb França, Còrsega, Sardenya, Algèria i el Marroc, per estudiar la viabilitat de les platges de la Mediterrània per a la nidificació de tortuga babaua.