El Festival d’Estiu d’Alella celebra durant aquest mes de juliol la seva cinquena edició afectat, com la gran majoria d’esdeveniments culturals organitzats per ens públics, en una important retallada pressupostària. Enguany, l’ajuntament del municipi maresmenc hi ha destinat un 40% menys de pressupost que el 2008, cosa que ha afectat el nombre de concerts i ha obligat a posar-hi “molta imaginació”, tal i com va dir l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco. En aquesta edició, tan sols hi haurà quatre cites, tres menys que l’any passat, però l’objectiu ha estat “mantenir la mateixa qualitat”. Francisco assegura que es poden “sentir orgullosos” de la programació aconseguida. Per primer cop, el festival presenta una producció pròpia, una nit de swing amb la polifònica Joia d’Alella i l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics de Barcelona. La cita més destacada, però, serà la que protagonitzarà el millor violoncelista de l’estat espanyol, Lluís Claret, acompanyat de clarinet i piano.
La primera producció pròpia
Enguany s’ha hagut de reajustat el pressupost, però no l’ambició. Per primer cop, el Festival d’Estiu presenta una producció pròpia, que s’estrenarà aquest dissabte, dia 4, als Passeig dels Jardins de Cal Marqués. Es tracta del projecte musical Nit & Swing, que uneix la coral Polifònica Joia d’Alella i l’original Jazz Orquestra del Taller de Músics de Barcelona. Joia no és una coral de poble qualsevol: es va crear l’any 1977 i acumula una destacada trajectòria, plena de produccions i col·laboracions d’interès. Aquesta va ser la clau que va decantar l’orquestra del Taller de Músics a treballar en un projecte conjunt. “Tenia certs dubtes per la imatge estereotipada que tenen les corals, però és un gran conjunt”, va explicar Laura Pelegrín, cap de producció i management del Taller de Músics. Pelegrín va destacar que el projecte ha estat possible “gràcies a la connexió entre una empresa privada i l’administració pública” i va desitjar que no quedi “en una experiència única”, ja que pretenen portar el Nit & Swing per diverses poblacions catalanes. Els espectadors podran gaudir en aquest espectacle de cançons de jazz i swing de la primera meitat del segle XX, amb més de 50 veus a l’escenari (acompanyades d’un tenor i dues sopranos) i arranjaments creats especialment per a l’ocasió.”
Brahms, Bruckner i Beethoven
La proposta més especial d’aquesta edició del Festival d’Estiu és la que protagonitzaran el trio Colom-Lluna-Claret, liderat pel que està considerat millor violoncelista de l’Estat espanyol, Lluís Claret. Nascut a Andorra l’any 1951, Claret va ser alumne d’Enric Casals (germà de Pau Casals) i ha guanyat concursos internacionals de prestigi, que l’han portat a fer sonar el seu violoncel en els principals escenaris d’arreu del món. Tot i que ha interpretat peces dels grans compositors de la música clàssica, també ha demostrat una especial predilecció pels músics contemporanis, cosa que l’ha portat a treballar colze a colze amb autors tan importants com Henri Dutilleux, Witold Lutoslawski, Kristoff Penderecki, Joan Guinjoan, Iannis Xenakis i Pierre Boulez. Claret estarà acompanyat pel clarinetista Joan Enric Lluna i el pianista Josep Maria Colom, dos músics que tampoc es queden curts en matèria de currículum. Colom i Claret porten molt temps col·laborant, en projectes com el prestigiós Trio Barcelona. Junts interpretaran peces de Bethooven, Brahms i Bruckner, en l’únic concert que tindrà lloc als Jardins de les Quatre Torres. Una cita obligatòria per als amants de la música clàssica.
Òpera projectada
El Jardi de les Estatues acollirà el 25 de juliol la projecció de l’òpera Rigoletto, de Giuseppe Verdi, interpretada per Marcelo Álvarez, Carlos Álvarez, Inva Mula i l’Orquestra Simfònica i el Cor del gran Teatre del Liceu en la temporada 2004-2005. La projecció, gentilesa del teatre barceloní, permetrà gaudir d’una de les òperes més populars del compositor italià. Estrenada l’any 1851, Rigoletto és un drama romàntic dividit e tres actes, basat en l’obra Le roi s’amuse, de Victor Hugo, tot i que l’acció es trasllada a una cort renaixentista. L’obra inclou La donna e mobile, una de les àries més famoses del cant líric. “Tots l’hem intentat cantar algun cop sota la dutxa”, va bromejar l’alcalde Andreu Francisco en la presentació del festival. La donna è mobile, qual piuma al vento, muta d'accento, e di pensiero...”. Uns versos que avui en dia no passarien la censura de la correcció política.
Claqué per a tothom
Com ja és habitual en les darreres edicions, el Festival d’Estiu d’Alella proposa una activitat gratuïta en algun dels espais públics del municipi. En aquesta ocasió, s’ha escollit el Parc de Can Sors, que acollirà el muntatge Tap Olé. A càrrec dels ballarins Guillem Alonso i Roser Font, i els guitarristes Alejandro Pérez i Roger Raventós, Tap Olé propoa una fusió de cultures i estils diferents com la música espanyola i el claqué. L’espectacle arriba a Alella després de recorrer escenaris d’arreu del món mostrant el seu esclat de ritme i energia, combinat amb guitarres molt virtuoses, on es combinen els sons clàssics amb el flamenc, la rumba, el jazz o la música llatina.