Nova regulació de la pesca recreativa al Baix Maresme per al 2025

Redacció

Nova regulació de la pesca recreativa al Baix Maresme per al 2025

Agricultura impulsa un nou model per a la pesca recreativa al litoral que fixa talles mínimes i quotes de captura

 

 

A partir de l'any 2025, el litoral del Baix Maresme comptarà amb una nova regulació per a la pesca recreativa, fruit de l'esforç del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per garantir una explotació sostenible dels recursos marins. Aquesta mesura, prevista dins el pla de gestió que s'elaborarà durant el 2024, s'inspira en la recent regulació aplicada a les comarques de Girona, que estableix límits de captura, talles mínimes i vedes per a diverses espècies marines.

La Taula de Cogestió de la Pesca Recreativa de Catalunya, un espai col·laboratiu entre el sector pesquer, l'Administració, el món científic i entitats socials, serà l'encarregada de dissenyar aquest nou pla. L'objectiu és garantir un model de pesca recreativa sostenible al Baix Maresme, un territori que ha experimentat una creixent pressió pesquera en els últims anys. Les mesures previstes inclouran limitacions específiques per a la pesca d'espècies vulnerables, restriccions d’esquer viu i possibles zones de veda temporal.

El nou pla de gestió del Baix Maresme serà clau per orientar la pesca recreativa cap a un model més equilibrat i respectuós amb el medi ambient, assegurant que aquesta activitat pugui continuar desenvolupant-se de manera sostenible en els pròxims anys.


Les xifres que mou l’activitat en fan necessària la regulació


Aquesta normativa s’ha considerat necessària tenint en compte les xifres de practicants d’aquest tipus de pesca: més de 53.000, que fan un nombre de sortides anuals estimades de més de 600.000, tenen un impacte econòmic de 65 milions d’euros i assoleixen un volum de captures estimades de 1.003 tones anuals, amb la qual cosa contribueixen en gran mesura al desenvolupament de l’Economia Blava de Catalunya.

Segons aquestes xifres, resulta imprescindible orientar l’activitat cap a un model ambientalment sostenible al llarg del temps que permeti un aprofitament adequat i durador del recurs i garanteixi la seva compatibilitat amb la resta d’activitats, en especial amb la pesca professional, amb qui comparteix el recurs. Les dades han estat obtingudes en el marc del Programa de seguiment de la pesca marítima recreativa a Catalunya que elabora anualment l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) des de 2020, d’acord amb els objectius fixats per la Política Pesquera Comuna