El Maresme té la primera via de tren que hi va haver a l’Estat i també el primer peatge, el de la C-32. Va ser el 2 de juliol del 1969 quan es va estrenar oficialment la primera autopista de pagament que enllaçava Montgat amb Mataró. Era l’antiga A-19. L’autopista té actualment tres peatges i el tram de Mataró a Palafolls és un dels més cars de Catalunya en relació cost/quilometratge, amb 2,35 euros. La reivindicació històrica del Maresme contra el peatge -abanderada per Preservem el Maresme- sembla que, finalment, arriba a bon port.
Fa més de mig segle que la comarca paga peatge religiosament
“Avui és un dia històric que culminarà el 31 d’agost de 2021“, així ha qualificat el president del Consell Comarcal del Maresme, Damià del Clot, l’anunci de licitació de l’Estudi de la mobilitat al corredor de la C-32 al Maresme amb l’alliberament del peatge. Proposta de millores i de reconfiguració viària que ha presentat el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, en una reunió mantinguda a la seu del Consell Comarcal.
El 31 d’agost de 2021 finalitza la concessió i s’alliberarà de peatges la C-32 posant punt i final a una reinvindicació històrica de la comarca i obrint un nou repte que és la reordenació de la mobilitat al seu pas pels municipis maresmencs i, especialment, el paper que ha de jugar-hi la N-II. Aquesta via actualment és la principal artèria en matèria de mobilitat gratuïta a la comarca i també un punt negre per la seva elevada sinistralitat, així com una barrera per al desenvolupament dels municipis que travessa.
La N-II, la gran beneficiada
Poden arribar a passar 15.000 vehicles menys
Les primeres anàlisis sobre els efectes que tindrà l’alliberament dels peatges de la C-32 xifren entre 6.000 i 15.000 vehicles diaris la reducció de trànsit que tindrà la N-II, fet que permetrà pacificar aquesta via.
L’estudi encarregat per la Generalitat analitzarà la configuració viària actual i , en base a macro i micro simulacions de trànsit, posarà sobre la taula diferents propostes d’actuació per millorar la connectivitat i reconfiguració del conjunt de la xarxa viària. Isidre Gavín ha remarcat que aquest estudi aportarà una “mirada global a la mobilitat al territori” i que qualsevol proposta d’actuació serà pactada amb la comarca.
El que el Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat és la licitació d'un estudi de distribució de la mobilitat a la comarca amb l'alliberament del peatge de la C-32, el més antic de Catalunya. Aquest estudi, "analitzarà la mobilitat que generarà la desaparició del peatge de la C-32, el 31 d'agost de l'any vinent", ha assenyalat Gavín. L'estudi, que es licita per un import de 250.000 euros i un termini de redacció de sis mesos, "vol analitzar la nova mobilitat postpeatge amb una visió totalment integrada", ha remarcat Gavín. El secretari ha explicat que a partir del setembre, començaran a recollir les propostes del territori i la informació disponible. L'informe definirà propostes de millora de connectivitat i de reconfiguració tant de la C-32 com del conjunt de la xarxa viària del corredor. Territori assegura que la situació resultant del final de la concessió de la C-32 ha de permetre captar el trànsit de pas que actualment utilitza la xarxa local o vials urbans, ajudant a la pacificació de la mobilitat urbana cap a un model de mobilitat més segur i sostenible.