La regeneració de les platges del Baix Maresme, el passat mes de novembre, va neguitejar al sector pesquer. Els treballs, segons expliquen els pescadors, van acabar amb l'ecosistema marí de la zona i ara demostraran que els danys causats al sector són considerables. Els pescadors sortiran a pescar a la zona dragada perquè una empresa contractada per la Demarcació de Costes de Catalunya, que efectuarà un estudi per avaluar els danys de les regeneracions, compari el nivell de captures. A finals d'any, representats de les confraries de Montgat (Maresme) i Arenys de Mar, ja van reunir-se amb el Ministeri de Medi Ambient per exposar-los la seva preocupació davant la regeneració que, un mes abans, s'havia produït en algunes platges del Maresme, concretament a Vilassar de Mar, Premià de Mar i Cabrera de Mar.
En aquella primera trobada, el Ministeri ja es va comprometre a ajudar als pescadors a superar els danys que se'ls havia causat, a causa d'aquests treballs. Ara, cinc mesos després, els pescadors encara estan a l'espera que comenci un estudi impulsat des de la Demarcació de Costes de Catalunya per xifrar els danys i dur a terme les indemnitzacions pactades.
El delegat de Costes a Catalunya, Manuel Novoa, ha explicat que encara és aviat per poder dir quan començarà l'estudi, que s'està pendent que s'aprovi des del Ministeri. Malgrat el retard, Novoa comenta entendre al sector i ha reconegut haver "donat presses a Madrid".
L'estudi consistirà en un treball de camp que realitzarà una empresa externa contractada per la Demarcació de Costes de Catalunya, tal com va proposar Novoa als pescadors. Tot i això, el patró major d'Arenys de Mar, Mauricio Pulido, que ha portat les negociacions de prop, ha comentat que s'ha introduït una nova mesura a proposta del sector.
Quan l'estudi hagi donat el seu tret de sortida, alguns dels trenta pescadors del Maresme que feinegen en la zona dragada marisquers, que recullen la cloïssa lluenta i pescadors d'art menor, que pesquen espècies com el llenguado, la llagosta, la sèpia o el rap pujaran als tècnics encarregats de l'estudi als seus vaixells perquè comprovin i puguin comparar quins són els nivells de captura d'una zona i d'una altra.
Els treballs, que van extreure del fons marí al voltant d'1 milió de metres cúbics de sorra, entre deu i 20 metres de profunditat, dant dels municipis del Masnou i Premià de Mar; van afectar una trentena d'embarcacions de Montgat (Maresme), Mataró, Arenys de Mar i Blanes (Selva).