Premià de Mar és un dels municipis amb més densitat de població de Catalunya. El seu petit terme municipal està pràcticament tot urbanitzat, sumant més de 28.000 habitants en 2 km2. Això comporta que qualsevol nou projecte de construcció d’habitatges sigui motiu de controvèrsia al municipi.
Això és el que ha passat ara amb el projecte previst a les Hortes de Ponent, un solar de prop de 50.000m2 al sector nord-oest del municipi que l’Ajuntament va requalificar d’agrícola a urbanitzable l’any 2010 perquè una empresa constructora hi creés prop de 300 pisos, a canvi d’un bon grapat de pisos socials i equipaments esportius i socials. El projecte, però, encara no s’ha fet realitat i el solar s’ha mantingut buit i abandonat fins ara, que l’empresa constructora ha decidit finalment tirar-lo endavant.
Aquest fet ha encès les alarmes entre un col·lectiu de veïns, organitzats com la plataforma ciutadana Nomespisospremià.org. En un comunicat, l’entitat, que assegura reunir un centenar de veïns, posa el crit al cel davant la possibilitat que Premià de Mar es massifiqui encara més, i es mostra molt crític amb un ajuntament “que fa de portaveu de la constructora respectiva sense posar-hi cap objecció ni millorant els equipaments i serveis actuals ni les zones verdes, incomplint les contraprestacions pactades”. Segons la plataforma, el projecte “només contempla els permisos constructius i les requalificacions urbanístiques propis d'aquell model urbanístic dels anys 60 del segle passat, que és la causa de tantíssims problemes actuals”.
L’alcalde de Premià de Mar, Rafa Navarro (Junts) nega categòricament les acusacions de la plataforma i, de fet, assegura que el projecte constructiu està ara per ara força lluny de fer-se realitat. Si bé és cert que l’Ajuntament ha aprovat inicialment el projecte al Ple aquest octubre, Navarro assegura que ho han hagut de fer perquè hi estan “obligats per llei” fruit del que marca la tramitació administrativa, però que la Generalitat, quan li arribi l’hora de revisar el projecte per donar-hi el seu vistiplau, forçarà el promotor a redefinir-lo i a tornar-lo a presentar. “Tal i com està plantejat ara no es pot tirar endavant, el que estava contemplat en el projecte de 2010 avui no és vàlid perquè la normativa ha canviat”, assegura l’alclade, quelcom que, segons destaca Navarro, es va posar de manifest en una reunió que el mateix edil i el promotor de l’obra van mantenir recentment amb la Direcció General de Territori de la Generalitat.
L’alcalde assegura que ha explicat aquests extrems per activa i per passiva tant als partits de l’oposició al Ple com als veïns reunits en la plataforma. Aquests, però, es mantenen molt crítics amb els plans urbanístics de l’Ajuntament, que consideren que duran a “la massificació poblacional, deshumanitzadora i no sostenible ecològicament ni socialment” de Premià de Mar. “Ens neguem a convertir-nos irreversiblement en una ciutat dormitori que serveixi com a descongestionadora de les grans ciutats properes”, asseguren en un comunicat, previ a l’assemblea que van anunciar que celebrarien ahir dimarts, dia 21 de novembre.
Navarro lamenta aquestes acusacions cap al govern municipal i cap a ell com al seu màxim representant. “Com a alcalde i com a veí de Premià de Mar no tinc cap interès en construir res, de fet des que en sóc l’únic que he signat que es construeixi al municipi és una escola pública, la Mar Nova”, assenyala Navarro, que assegura que li sap “molt de greu que s’utilitzi la meva persona com algú que treballa amb connivència amb els interessos immobiliaris”.
Navarro reitera que ara la pilota està “al sostre dels promotors” que són els que hauran d’adequar la seva proposa al que la Generalitat exigeixi. “Llavors serà quan ens tocarà renegociar les condicions amb ells, però nosaltres, com a equip de govern, no tenim cap pressa per desenvolupar urbanísticament ni les Hortes de ponent ni cap altre àmbit”, resol Navarro.